Ezelden beri Zonguldak’ da silahlanma ile ilgili bir sıkıntı olduğu baki. Kimi çeşitli hikâyeler ile ruhsatlı silah alıyor, taşıma olmadığı halde taşıyor da, kimisi ruhsata gerek duymadan 3-5 liraya el altından silah alıyor. El altı dediğime bakmayın, silah almak isteyen herkes bir şekilde buna ulaşıyor. Sonrası malum. Şehrin göbeğinde adam vurma, yaralamalar hatta ölümlere sebep olan silahlı saldırılar.

Gazetelerde okuyoruz. Her düğünde ya da her bayram sabahlarında; özellikle Terakki Mahallesi, Asma, Karaelmas başta olmak üzere şehrin her yerinden silah sesleri duyuyoruz. Tarifi mümkün olmayan saçma sapan bir haz ile yapılan silah atışları zaten toplumun ve kişilerin bozulmuş psikolojilerini yeteri kadar yansıtıyor.

Lafı eğip bükmeye gerek yok.

Vatandaş yanlış yapabiliyor. Buna engel olmak ise kolluk kuvvetlerinin işi. Şehri idare eden kamu yöneticilerinin asli görevi.

Acaba bu haberler sonrası Vali Bey, Emniyet Müdürü, İlçe Kaymakamları, İlçe Emniyet Müdürleri, Amirleri... Sadece mevcut aktif görevde olanlar değil elbette yıllardır bu konuda asli sorumlu olanlar, vicdanlarınız rahat mı?

Sosyal medyada #Zonguldak yazıp az bir bakın, ya da silah ve türevlerini bulacağınız aramaları bir yapın bakalım. Silah öyle hiç azımsanacak seviyede bellerde, araçlarda, dükkânlarda bulunduruluyor.

18 yıl kadar önde, Galatasaray Üniversitesi bir genç kız kaza kurşunu ile hayatını kaybettiğinde; bizlerde o zaman medyada dile getirdik, BİREYSEL SİLAHSIZLANMAYA HAYIR dedik, ancak 18 yıl sonra 1 adımı geçiniz, bir karış mesafe yol alamamışız. Ülkemizin eğitimde geri kalması, ataerkil toplumun daha çocukken yanlış aktarılıyor olması, hayatta hiçbir gücü başarısı olmayan binlerce kişinin beline silah taktığında kendini dünyanın hâkimi görmesi sonucunda canlar yanmaya devam ediyor.

Tarihe bir not daha tıpkı 18 sene önce yazdığımız yerdeki gibi. Yine suya yazmadık ancak şehirdeki silahsızlanma ve mevcut ticaret ağı kesilmez, önlenmez, görmezden gelinmeye devam eder, kaynaklar kurutulmazsa daha çok 2. Sayfa haberleri okuyacağız.

Hadi bir milat olsun. Öyle iyi denetimler yapılsın, öyle iyi bir şekilde bu silahlanmanın kaynakları araştırılsın ve kişiler cezalandırılsın ki, değil şehrin ortasında adam vurmak, bayram sabahı silahını eline almaya cesaret edemesin bu psikolojisi bozuk insanlar.