Doğrusunu söylemek gerekirse, Zonguldak,bu zamana değin eşi benzeri görülmeyen bir kalabalığa sahne olarak tarihsel bir gün yaşadı. Yalnızca kentin değil ülkenin kaderini belirleyen pek çok toplantıya mekân duran Madenci Anıtı Alanı, Türk-İş’in katılımıyla yalnızca 1 Mayısların değil tüm zamanların en kalabalık mitingine tanıklık etti. Bursa, İzmit, Bartın, Karabük Kütahya, Manisa ile Zonguldak’ın tüm ilçelerinden gelen emekçiler gariban kentin dar caddelerine sığmadı. Öyle ki kortejin sonu miting biterken ancak alana girebildi. Yoğun kalabalık nedeniyle yalnızca Madenci Anıtı Alanı değil, tüm Gazipaşa Caddesi eylem alanına döndü.

 

ATMOSFER 1 MAYIS’A YAKIŞMADI

Şayet adam akıllı mesajlar verilebilmiş olsaydı, “Türk-İş gövde gösterisi yaptı” denilebilirdi ama ne yazık ki yapılan içeriksiz konuşmalar, siyasi tansiyonu son derece düşük sloganlar, AKP iktidarına mesaj vermekten daha çok yasak savmaya yönelik olduğu en başından belli içi boş çağrılar nedeniyle 1 Mayıs’a hiç yakışmayan bir atmosfer oluştu. Öyle ki Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı’nın dışında, sorunlar dile getirilirken, AKP’nin  “A”sını bile ağzına alan olmadığı gibi AKP’yi incitme kaygısından dolayı siyasi hiçbir mesaj da verilmedi. Politik düzeyi oldukça yüksek bir konuşma yapan Kaymakçı 77 katliamında ölenlerin yanı sıra Gezi direnişinde yaşamını kaybedenleri de andı.

 

EV SAHİBİ GMİS DEĞİL DE TÜRK METAL’Dİ

Mitingde olası bir protesto ile karşılaşmak istemeyen Türk-İş yöneticileri işi son derece sıkı tuttu. En kalabalık korteji oluşturan Türk Metal üyesi işçileri kürsüye en yakın noktada konuşlandırarak platforma kimseyi yanaştırmadı. Öyle ki ev sahibi olarak en önde yürümesi gereken GMİS üyesi işçiler bile Türk Metal’in gerisinde bırakıldı. Bu durum mitingin coşkusunu da engelledi. Türk-İş’e ve Türk Metal’e övgüler yağdıran sözler bol bol alkışlanırken AKP aleyhine tek bir slogan dahi atılmadı. Eleştiriler soyut bir Ankara söylemi üzerinden ifade edilirken, Türk-İş başkanınca verilen en sert mesaj,“7 Haziran’da sandıkta hesap sorarız” şeklindeki cümle oldu.

 

77’DE KATLEDİLEN İŞÇİLER ANILMADI 

Mitingde sunumları yapan Türk-İş görevlisi sunum yapmaktan daha çok cazgırlık yapmayı yeğleyince eylemin coşkusunu doruklayacak hiçbir katkı sunamadı. Alana gelen kortejleri anons bile etmezken bol bol da gaf yaptı. Zonguldak hakkında yalan yanlış bilgiler verirken, kimi sloganları da yanlış attırdı.  Yapılacak saygı duruşu için şehit asker ve polisler de içinde herkesin adını sayarken 77’de Taksim’de katledilen emekçilerin adını bile anmadı. Mitingin belki de 1 Mayıs’ın anlamına dönük tek bölümü olan 1 Mayıs Marşı’nın okunması sırasında sık sık anons yaparak marşın tüm kitlece söylenmesini adeta engelledi. Madenlerde yalnızca Zonguldak’ta beş binin üzerinde insan ölmüşken, tüm ülkede üç bin maden şehidi olduğunu söylemesi bu konulardan ne kadar uzakta olduğunu ortaya koyuyordu.

 

DEMİRCİ AYNI ZAMANDA KÖTÜ HATİP 

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, son derece kötü bir hatip profili çizdi. Genel başkan olarak ilk kez meydanlara çıkan Demirci’nin konuşması da oldukça içeriksizdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen emekçilere emek alanındayaşanan sorunlar konusunda mesajlar vermek yerine yalnızca TTK’ye dair talepleri dile getirmekle yetindi. Türk-İş Genel Başkanı Atalay gibi o da AKP’ye yönelik tek kelime etmezken bir önceki genel başkan Eyüp Alabaş’ı mumla aratacak bir performans ortaya koydu.

 

ZONGULDAK’A YAKIŞMADI

Kortejin gerilerinde bulunan HDP’li gruba kimi katılımcılarla çevrede bulunan birkaç kişinin tacizde bulunması mitingin en nahoş olayıydı. Kalabalık bir grup oldukları halde HDP’liler karşılık vermezken sataşmaların yer yer saldırganlık boyutuna ulaşması Zonguldak’ın oluşturduğu demokratik iklime yakışmadı.

 

CUMA KRİZİ AŞILAMADI

Türk-İş’in cuma namazı öncesinde eylemi bitirme arzusu nedeniyle miting öncesi tertip komitesinde yapılan tartışmalar alana da yansıdı. Kortejin sonunda kaldığı için alana giremeyen KESK, TMMOB ve çeşitli sol parti üyeleri ve gruplar mitingin bittiğinin açıklanmasının ardından alternatif kutlama yaptı. Ancak bu yapılar sabahın erken saatlerinden beri ayakta olan üyelerini alanda tutmakta zorlanınca, kutlama sönük geçti. Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü ve Tertip Komitesi Üyesi Erdoğan Kaymakçı daha önce yaptığı konuşmayı burada da tekrarlarken, katılımcılar, uzun süre halay çekti. Zonguldak’ta kutlanan 1 Mayıs 2015 cuma namazı krizinin yaşandığı ilk miting olarak da tarihe geçti.