Ergenlik dönemi, bireyin hem kendisi hem de ebeveynleri için sancılı bir süreçtir. Bu süreçte  ebeveynler fazlasıyla korku ve sıkıntı yaşarlar; fakat unutulmamalıdır ki, ergenlik dönemi bir hastalık değildir. Bireyin büyüdüğü, değiştiği, başkalaşım ve dönüşüm yaşadığı, kimlik kazanmaya, mesleğini belirlemeye çalıştığı ve tüm bunların da etkisiyle inişli çıkışlı duygular yaşadığı  olağan ve geçici bir süreçtir.
    Fransız Psikanalisti Françoise Dolto, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemindeki bireyin, tıpkı yaşama alışmaya çalışan yenidoğan gibi kırılgan ve hassas olduğunu belirtir ve ergenlik dönemindeki bireyi kabuk değiştiren yengeçlere benzetir. Yengeçler  kabuk değiştirme sürecinde zayıf ve savunmasızdırlar. Bu dönemde yaralanırlarsa, bu yaraların izlerini ömür boyu taşırlar.
     Bireyin ergenlik dönemini en rahat şekilde, en az zararla atlatılabilmesi ise ebeveynlerin bilinçli olmalarıyla bağlantılıdır. 
   Peki, bu dönemde nelere dikkat edilmelidir?
- Oldukça hassas, kırılgan olduğu bu dönemde birey özgürlük, bağımsızlık ve yanlızlık arayışındadır.  Genellikle en büyük çatışmalar ebeveynlerle yaşanır.
- Sosyal çevreye, özellikle arkadaşlarına  karşı yoğun ilgileri olabilir. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını her zamankinden daha çok dinlemelidirler.
- Nasihatlerden ve kıyaslamalardan uzak durmak, ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimini kuvvetlendirebilir.
- Ergen  kısıtlanmadan, uyması gereken kurallar aile içerisinde birlikte belirlenebilir.
      -Ergenlik dönemindeki birey akademik alandaki çalışmalarıyla ilgili yoğun kaygı yaşayabilir ve stres altında olabilir. Ebeveynler  bu noktada da çocuklarını ilgi ve yeteneklerine göre tercih yapmaları için yönlendirebili
      - Arayış içerisinde olan ergenin, bitmek bilmeyen can sıkıntıları olabilir. Ebeveynler bu noktada çocuklarını doğru yönlendirmeli ve onlara  boş vakitlerini  nasıl değerlendirebileceklerini rol model olarak öğretmelidirler.
      Koşulları olumlu hale getirdikten sonra, ergenlik dönemindeki bir bireyle yaşamak ve  onun ebeveyni olmak oldukça keyifli hale dönüşebilir.
   Sevgilerimle;
   Sultan UNCU