50 yıldır bitirilemeyen 46 Km’lik Ereğli-Zonguldak karayolundan sonra, Site Kapalı Spor salonunun 20 yıl da bitirilmesine fıkralar yazılmıştı.
(İhalesi 1996’da yapıldı. Temeli 2009’da atıldı. 2016 da açıldı)
400 yataklı hastane konusu da fıkralara konu olmaya aday.
Zonguldak’ta Hastane sorunu yeni değil.
47 yıl önce 1970 yılında yapılan (SSK)Atatürk Devlet Hastanesi’nin bina ömrünü tamamlaması ve polikliniğinin, hizmet verdiği hasta sayısının rekor seviyelere çıkmasıyla hastane ihtiyacı baş gösterdi.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin şehir’e uzak oluşu yanında, Göğüs Hastanesi’nin şehir merkezinde gürültü ve kirli hava içinde kalması bu gün de eleştirilerin odak noktasını oluşturuyor.
İlk: Sağlık Bakanı Recep Akdağ,7 Aralık 2006’da söz vermişti Zonguldak İl Merkezi’ne hastane yapılacağına. Aradan yıllar geçti.
Dr. Murat İlikhan’ın İl Sağlık Müdürü olduğu 2010 yılında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Zonguldak’la yolu yine kesişti.
Bu kez iddiasını biraz daha ciddileştirdi ‘Parası hazır. Siz yer bulun’ dedi.
Bunun üzerine harekete geçildi.
Üniversite de çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantı yapıldı.
Toplantı da yer tespiti konusunda ben de bir sunum yaptım.
Kozlu Hürriyet Caddesi Domuzini(denizönü) mıntıkasında eski TTK Ekonamasının olduğu yer  ile(115 bin metre kare) şimdi Yusuf YelkenciİHL’siyapılan, eski Nihat Oğuz Bor İlkokulu alanını; slayt gösterimi ile teklif ettim.
7-8 arkadaş daha düşündükleri alanları teklif ettiler.
Zamanın Valisi Erdal Ata(2008-2011)2006’da emekliye ayrılmış, coğrafi yapıyı iyi bilen
Eski Defterdar Şerafettin Afşar ile Domuz ini/deniz önünde inceleme yaptı.
Yetkililer, teklifleri değerlendirdi.
2011 sonlarında İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak ‘69 Ambarlarında zemin etüdü için ihale yapacağız’ dedi.
Haziran 2012’de AKP İl Başkanı Hamdi Uçar  ‘69 Ambarlarının altı balçık- su. Atatürk Devlet Hastanesi yanındaki Lojmanların yerine 400 yataklı hastane yapılacak’ açıklamasını yaptı.
Gerçi Uçar daha sonra ’69 ambarları konusunda kandırıldık’ dediyse de iş işten geçmişti. 
21.01.2014’te Atatürk Devlet Hastanesi yanındaki eski poliklinik ve lojmanların olduğu yer 400 yataklı hastane için ihale yapıldı.
Şartnamesi Sağlık Bakanlığınca hazırlanıp, TOKİ’nin Turyapı İnşaat’a ihale ettiği 55 bin metre karelik inşaat’a Mart 2015’te başlandı. Ancak, İnşaatın %3.5’ luk kısmı yapılmadan, yüklenici firma’nın ekonomik krize girmesiyle durdu.
İnşaatın durması yeni tartışma ve arayışları başlattı.
Bölge trafik ve bina yoğunluğu açısından ele alındı.
Stadyum, Atatürk Devlet Hastanesi, okullar, TTK ve Adliye binası, Amele Birliği, Sağlık Müdürlüğü, Fener Futbol Sahası, cami vs
Dar bir bölge’nin bu yoğunluğu kaldıramayacağı fikri galebe çaldı ve 7 yıl geriye dönüldü.
Yeni hastane’ye yeni yer arayışı yine başladı. Belediyetabela dernekleripolitikacılar başta olmak üzere ‘ağzı olan’ bu konuda teklif hazırladı, sundu
10 Ocak 2017’de Sağlık Bakanlığı’ndan gelen bir heyet, şehirde belli yerleri inceledi. İnağzı, 69 Ambarları, Merkez Atölyeleri, Elvanpazarcık, TTK Eski Çaydamar Bölümü, Bakacakkadı vs…
Nihayetinde, yine Zonguldaklıya sorulmayacak. ‘Ben ne dersem o’ mantığı icraata sokulacak.
Biz yine de, hastane yapılabilecek yerler arasında adı geçen ‘alanları’ inceledik.


18-20 bin metre karelik bir alan. Daha ziyade kapuz-Kilimli arasındaki mahalle muhtarlarının istediği bir yatırım. Diğerlerine göre, değerlendirilme şansı çok az.
MERKEZ ATELYELERİ


Şehir Merkezinde. 40 bin metre karelik bir alan. Trafik yoğunluğunu arttırması açısından rantabl gözükmüyor.
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ YANI


33.317.88 metre karelik alan. İnsan ve bina yoğunluğu dikkate alınırsa, bölgeyi felç edecek bir yatırım olur. Yarım kalmış inşaat bitirilirse, sağlık ünitelerinin idare merkezi olabilir. Sağlık üniteleri kiradan kurtulmuş olur.
TTK ÇAYDAMAR


Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun eski Çaydamar İşletme alanı. Yaklaşık 70 bin metre kare. Eğimi yüksek ve düz alanı az. Yaşayan Maden Müzesi durumundaki bu alan da TTK Ocak vinçleri çalışır durumda.
Maden Müzesi yapılırken akla gelmeyen bu alan; deniz kenarına yapılması planlanan ‘Protokol Camii’ için teklif etmeyen ve eleştirilen Zonguldak Belediyesi’nin, Başbakan’a sunamadığı projeler içinde yer alıyor.
ELVAN PAZARCIK

Elvan pazarcık Belediyesi içinde 174 dönümlük arazi vasfını kaybetmiş orman gözüküyor.
Vali Erol Ayyıldız zamanında (2011-2013) koordinatları hazırlatılmış.
Zonguldak Şehir Stadı’nın taşınması düşünülmüş. Gökgöl Tüneli arkasındaki viyadük yanından yol vuruldu. Şehir’e beş dakika… Yeni bir yerleşim alanı olmaya müsait. Hastane için biçilmiş kaftan.
TOKİ 3. ETAP


Üzülmez de TOKİ’nin faaliyet göstereceği alan içinde, iptal edilmesi düşünülen 3. etap da düşünülüyor (95 HA). Karaelmas Küçük Sanayi Sitesi ile Zonguldak - Ankara yolu yanında.
Ne hikmetse gündeme gelmesiyle kalkması bir oldu.
69 ANBARLARI


Zonguldak-Ankara çıkışında: TTK’nın terk ettiği 90 dönümlük mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğüne ait bir alan. İmar tadilatı 7 Mayıs 2004’te Zonguldak Belediyesince yapıldı.
42 dönümlük kısmı Resmi Kurumların şehir içinden çıkartılması için kamu binalarına ayrıldı.
Kent Hastanesi’nin yapımı ilk düşünülen yerdi. Ancak, ‘dibinden su çıktı(!)’ yakıştırılmasıyla vazgeçildi.
Şimdi yine hastane için düşünülen alanlar arasında.
KOZLU DOMUZİNİ


Zonguldak- Kozlu üst yol da Domuzini mevkii.115 bin metre karelik bir alan.
Hastane ve tüm müştemilatı için yeterli. Hazine mülkiyetinde, vatandaş fiili işgalinde
Çoğunluk kısmı fındıklık, bahçelik ve TTK lojmanlarından oluşuyor.
Orman parseli denirse; orman alanları orman yasasına göre sağlık ve eğitim kurumlarına tahsis edilebiliyor.
Bu gün üzerinde bulunan İHL’nin de yarısının Orman parselinde olduğu söyleniyor.
Ancak, çevresinde 300 dönümlük bir alan da orman olarak bırakmaya müsait durumda.
SONUÇ:
Sağlık, mutlu bir yaşamın en önemli şartlarındandır. Ancak, sağlık, yaşamın belli evrelerinde etkilenir. Sağlığı bozan etmenlerin sıklığı, türü ve etkinliği organ veya sistemleri bozar. Fonksiyonlarından alıkoyar.
Sonuçta insan hastalanır. Dolayısıyla Hastane ihtiyaç olur.
İşte bahsini ettiğimiz Hastane Zonguldak’ta insanların en çok ihtiyaç duydukları kurumların başında geliyor. Bu gün şehirdeki devlet, Üniversite ve Özel hastaneler; ihtiyaca cevap vermekten uzaktır. Başvuran hasta sayısı göstergedir.
Büyük Şehir tartışmalarının yapıldığı Zonguldak’ta, yeni hastane yeri büyük ihtimalle yine şehri büyütmeye yönelik olmayacak. Yine şehri bir tarafta sıkıştıracaktır.
‘Karar mekanizması’ yine halk değil, bürokrasi olacaktır.
Bitişiğinde ‘şarapçılar parkı’ oluşan Belediye, 1 milyar lira zarar eden Kuruma 3-5 bin işçi aldırıp, kasasına üye aidatı kazandırmak isteyen Sendika ve üçüncü ayakta bile kongresini tartışmasız yapamayan Muhtarlar Derneği ile Şehir de‘ortak payda’oluşturmak zor.
Falanca ne yapmış’ ya da ‘15 sene de ne yapılmış? ‘zevzekliği yapanlar, önce ‘ne’ istediklerini; istediklerini de ‘birlikte’ yapma cesaret ve nezaketini göstermek zorundadır.
Dosya ve Basın’la öne çıkma/reklâm dürtüsü; gösteriş budalalığı kadar ahlâki erozyon belirtisidir.
Gerisi hikâye.
Eloğlu gelir, liman içine Adalet Sarayı, liman arkasına Cami, Köprünün ayağına Sergici Pazarı kurar, Belediye karşısında Şarapçılar Parkı oluşturur… Hastaneyi de Atatürk Devlet Hastanesi yanına(!) yapar.
Sana mı soracak!
NOT:  Geçen hafta ki ‘TTK-ÇATES- SENDİKA’ başlıklı yazı da “Sayın Başbakan’dan ne istendi?”diye başlayan paragrafın devamı Çalışma saati 37. 5 oldu, üretim 2 bin tona düştü. Çalışma saatini 36 yapın üç bin ton’a çıkaralım’ mı dendi? olacaktır.