Allah’ın kelamı olan Kuran, her zaman ve mekanda geçerli evrensel ilkeler içermektedir. Kuran indiği toplumda, o gün insanlara hidayet ve doğru yolu göstererek şifa olmuştur. Aynı şekilde Hz Peygambere de 23 yıl boyunca rehberlik yapmış olan Kuran onun ahlakını da şekillendirmiştir. Kuran bu gün de insanlara doğru yolu ve hidayeti göstererek şifa olabilir. Yeter ki Müslümanlar Kuran’ı rehber edinsin, onun dediklerini uygulasınlar.
Prof. Dr. Gazi Özdemir’in “Din ve Beyin” adlı kitabında tespit etmiş olduğu, Kuran’ın evrensel olan muhkem ayetleri çok önemli olduğundan daha önce yayınlamış olmamıza rağmen pratik olarak insanlara fayda sağlayacağını düşündüğüm için siz değerli okurlarımla yeniden paylaşmayı uygun buldum. Buyurun okuyalım;
Gabya/görünmeyene inanmaya/imana –Müslümanlığa ait 5 şart.
1-Allah’ın varlığına ve tekliğine inanmak, inkar etmemek (inkar etmek küfre düşmektir) dolayısıyla gayba/görünmeyene iman etmek. Rahman (Evreni kuşatan, geniş ufuklu merhamet)Rahim (Bireysel, dar kapsamlı merhamet) Canlı cansız her şeyin özü olan, koşulsuz sevgi olan, sırat-ül Müstakim’de olan, Seyri sülük-sefer halinde olan, kulu olmamızı isteyen ve müminleşmemize sevinecek olan Allah’a.
Allah, inanmış fakiri, inanmamış varlıklıya tercih etmektedir. Enam-52: “Eğer inkarcı kodamanlarla ilgilenir, varlıksız inananları kovarsan, o zaman zalim olursun.”
2-İnsanların Allah kaynaklı bilinçli enerji havuzlarının ilahi kurallara göre son değerlendirmelerinin bizzat Allah tarafından yapılacağı Ahirete ve mahşer gününe inanmak.
Kuran, ruh dediğimiz Allah kaynaklı bilinçli enerjinin ahirette de Allah’a kulluk etme eğitimine devam etmekte olduğunu belirtmektedir. Sebe-1: “Ahirette övgü övülme Allah’adır.”
3- Meleklerin varlığını kabul etmek.
4-Peygamberlere inanmak ve onların Allah tarafından insanlara ilahi mesajları tebliğ etmek amacıyla gönderilmiş görevliler olduklarını kabul etmek.
5-İlahi kaynaklı kitaplar gönderildiğine inanmak ve evrensel mesajlarına uymak.
Müminliğe ait 77 ameli imanın muhkem şartlarını kuranda çikarmış ve şu şekilde sıralamaktadır.
1-Şirk koşmamak (Allah ile arasına bir yaratılmışı yardım için koymamak veya bir nesneye, görüşe aşırı değer vermemek): 2-Bilgi peşinde olmak (ilk emir 2 defa “oku” ikinci emir 1 defa “kalem-yaz”): 3-Kuran’ı ders kitabı olarak anlayarak okumak: 4-Yaratılanlara katkıda bulunmak (gizli) 5-Koşulsuz sevmek (Allah ve tüm yaratılanları) 6- Kendine ve tüm yaratılmışlara zarar vermemek öldürmemek: 7-Zina-tecavüz etmemek: 8-Allah ve din ile aldatmamak: 9-Kuran’a hüküm veya haram helal eklememek: 10-Daima ileri ve yeniden yapılanmada olmak (seyri sefer):
11-Çalışmak ve üretmek:12-Yaptığı işi en iyi şekilde yapmak (sanatkarca) 13-Namusu korumak ve şehvet yerlerini örtmek: 14-Aktif şükretmek: 15-Vefalı olmak:16-Dini ayrı guruplara bölmemek: 17-Doğru olmak. 18-Adaletli davranmak:19-Kalp-gönül kırmamak: 20-Din ve nefs dahil hiç bir şeyde aşırıya gitmemek (ifrat tefrite değil sırat-ı mustakimde olmak):
21-Zekat vermek (vergi-bağış yardım, mal–servetten yararlandırmak) 22- Namaz kılmak (Dua-sohbet): 23-Din adamı sınıfı-Ruhban oluşturmamak: 24- Dini şekle indirgememek: 25-Sabretmek (gayretli) 26-Tüm yaratılmışlar için kolaylığı uygulamak:27- Haksız bir kazanç elde etmemek: 28-İmtihan edildiğimizi kabul etmek: 29-Hacca gitmek ve orada kurban kesmek: 30-Bir olumluluğu/ katkıyı başa kakmamak: 31-Karışıklık çıkarmamak:
32-Oruç tutmak: 33-Savaş açmamak, barışçı olmak (savunma savaşı serbest): 34-Hayvanlardan eziyetsiz yararlanmak: 35- Başkasını çekiştirmemek (Gıybet): 36-Kısas yapmak veya affetmek: 37- Suçlular ve Sosyal-ekonomik hukuksal kurallar koymak (Devlet): 38 Yasaklanmış gıdaları yememek, içmemek (kullanmak serbest): 39-Tek eşli evlilik yapmak: 40- Boşanmayı kabul etmek: 41-Yasak kişiler ile evlenmemek: 42-Miras prensibini uygulamak: 43-Vasiyette bulunabilmek: 44- Alay etmemek: 45-Borcu şahitli vermek:
46-Allah rızası dışındaki meclislere gitmemek: 47-Kin tutmamak: 48-Müsrif veya cimri olmamak: 49-Şura-meclisler prensibini kabul etmek: 50-Ribayı uygulamamak: 51-Selam verenin selamını almak: 52-Tevbe etmek ve vazgeçmemek: 53-Saldırıya karşı hazırlıklı olmak: 54-Aşırı kıskanmamak fakat özenilen için gayret etmek: 55-Görevi ehline vermek: 56-Kendini suç yönünden dokunulmaz kılmamak:
57-Taklitçi değil anlayan-düşünen-eleştiren akılda olmak (Hanif): 58-Fedakar olmak: 59- Tedbirli olmak: 60- Şımarmamak (şöhret başarıda): 61-Yıkıcı hırs göstermemek: 62- Kanaatkar olmak-aç gözlü olmamak: 63-Yaratılış farklılıklarını sınav kabul etmek: 64-Ayıp kusur aramamak: 65- İlgili olmak: 66-Dost olmak, düşmanlık yapmamak: 67-Hakkını gözetmek, yedirmemek:
68- Seçme ve seçilmeyi–Biat etmeyi-oy vermeyi kabul etmek: 69-Tevekkülü aktif yapmak: 70-Yakın akraba yetim ve yoksulları gözetmek: 71-Kadın ve erkeğin birbirlerini koruyup kollamaları:72-Kibirlenmemek:73-Sözüne sadık ve güvenilir olmak (Emin): 74-İmamın taklidini yapmaya kalkışmamak: 75-Büyü yapmamak:76-Vahıy kitaplıların yemeklerini kabul etmek. 77-Akıl karıştırıcı derecede uyuşturucu (Alkol vs. madde) kullanmamak:
SAĞLIK
RAMAZANDA KİLO ALDIRAN GIDALARA DİKKAT - I
Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo aldırır. Sahurda, özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde oruç tutulan saatlerde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağlar. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir. Özellikle protein içeren besinler midede sindirimi yavaşlatacağından ve boşaltımı geciktirir; bu nedenle tokluk süresini uzatmaktadır. Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar. Sahur için börek, poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine; yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinleri tercih etmek zinde kalmayı sağlar. Sahurda süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, ceviz içi ve tatlı olarak meyve ya da tahin pekmez alınabilir. Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile yulaf ezmesi müsli gibi besinlerde tercih edilebilir. Fakat bu besinlerin yanına 1 orta boy armut, elma, şeftali gibi bir meyve ve fındık, badem gibi kuruyemişler de tüketilmelidir. Bu tür gıdaların doygunluk süresini uzatmasında fayda sağlar.
Pilav ve makarna yerine sebze ve salata yiyin
İftarda yenen kızartmalar, tereyağı ile hazırlanmış ağır tencere yemekleri, hamurla yapılan ağır tatlılar, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarna benzeri yemekler ise; vücutta yağlanmayı artırır. Yağlanma ve kilo alımıağırlık hissini artıracağından kişi kendini zinde değil yorgun ve bitkin hisseder. Tüketilen besinlerin miktarına ve zamanına çok dikkat edilmelidir. Örneğin; her akşam yemekte pilav ya da makarna ile tek tip beslenip üstüne tatlı yiyen bir kişi birkaç günün sonunda kendini yorgun ve isteksiz hissetmeye başlayabilir. Çünkü bu tip beslenme, başta sindirim mekanizmasını etkileyerek bağırsak düzenini bozar; şişkinlik ve kabızlık yaratır. İftarda başlangıç için zeytin, hurma, meze, börek, ceviz içi, kayısı, incir gibi birçok besini bir arada tüketmek yerine tek bir hurma ya da zeytin tercih etmek daha zinde ve sağlıklı olur. Başlangıçta çorba, ardından etli sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara et, yoğurt, ekmek, salata ile birlikte tüketilerek iftar sonlandırılabilir.
ÖYLESİNE BİR HİKÂYE
Anlatacağımız olaylar; Herkes, Herhangi Biri, Hiç Kimse ve Birisi adındaki dört arkadaş arasında geçmektedir.
Yapılması gereken çok önemli bir iş vardı. Herkes, Birisi'nin bu işi yapacağını düşünüyordu. Gerçi işi, Herhangi Biri de yapabilirdi. Ama Hiç Kimse yapmadı. Birisi buna çok kızdı. Çünkü ona göre iş, Herkes'in işiydi. Herkes, Herhangi Biri'nin bu işi yapabileceğini düşünüyordu. Fakat Hiç Kimse, Herkes'in yapmayacağının farkında değildi. Sonunda, Herhangi Biri'nin yapabileceği bir işi, Hiç Kimse yapmadığı için Herkes, Birisi'ni suçladı.
GÜNÜN SÖZÜ
Sahip olduğunuz koşulları değiştirmek için, önce farklı düşünmeye başlayın
Norman Vincent Peale