Başlıktaki bu formül herhangi bir literatürde yoktur. Bunu ben uydurdum. Bu formülle  zeka ve  biat kültürü ile demokrasi arasındaki ilişkiyi anlatmak daha anlamlı olur diye düşündüm.
   Ama önce, zeka nedir, biat kültürü nedir, bir görelim.
   -Zeka; anlama ve kavrama yeteneğidir. O yüzden anlak da denilir.
   Zeka ölçü birimi IQ'dür. İngilizce ''Intelligence Quotient'', kelimelerinden gelir ve zeka oranı demektir. Hesabı da şu formüle göre yapılır: IQ = (zeka yaşı / gerçek yaş) x 100. Örneğin, gerçek yaşı 10 olan bir çocuğun zeka yaşı 8 yaşındaki bir çocuğunki kadarsa; bu çocuğun IQ'sü =(8 / 10)x 100 = 80'dir.
   Bu arada, zeka ile akıl aynı şey değildir. Akıl zekayı kullanabilme yeteneğidir. Tıpkı bir enstrümanı çalma yeteneği gibi!
   -Biat, bir başkasının egemenliğini veya üstünlüğünü kabul etmek ve ona kayıtsız şartsız itaat etmektir.
   Biat kültürü bireyselliğin gelişmediği, biat edilen otoritenin söylediği veya yaptığı her şeyin sorgulanıp tartışılmadan kabul edildiği toplumlara has bir olgudur. Biat kültürünün egemen olduğu yerlerde haklılık önem arz etmez. Eleştiri bahis konusu değildir. Otorite o an ne diyorsa hiç tartışılmadan kabul edilir. Bu kültürde birey yerine lider, özgür düşünce yerine itaat ve eleştiri yerine kabullenme hakimdir.
   Biat kültürü zekanın gelişmesini engeller. Biat kültürü olan toplumlarda bireyler düşünmezler. Zira onların yerine biat ettikleri otorite düşünür. Bu otorite genellikle din adamı, aşiret ağası, parti başkanı veya devlet adamı gibi lider konumundaki bir kişidir. 
   Doğal olarak, düşünmeyen, araştırmayan ve tartışmayan; daha doğrusu  kullanılmayan zeka gelişemez. Bu nedenle de biat kültürü olan milletlerin ortalama zekaları, yani IQ'leri düşüktür. 
   Bunu daha iyi görebilmek için dünya zeka haritasından bazı örnekler verelim.
   Biat kültürü olmayan milletler ve ortalama IQ'leri: Güney Kore 106; Japonya 105; İtalya 102; Hollanda, Norveç ve İngiltere 100; Kanada, İsveç,Almanya ve Finlandiya 99; Amerika, Rusya, İspanya ve Fransa 98'dir.
   Biat kültürü olan milletlere baktığımızda ise bu durum şöyledir: Malezya 92; Türkiye 90; Endonezya 87; Suudi Arabistan 84; Yemen, Umman ve Suriye 83; ve Mısır 81'dir. Afrika ülkelerine gelince, IQ seviyesi ortalama 67'ye kadar düşmektedir.
   Burada bir nokta dikkatinizi çekti mi? Dünya zeka haritası ile dünya gelişmişlik haritalarını karşılaştırın bakalım ne göreceksiniz? Tabii ki daha zeki olanların  daha çok geliştiğini! Bu karşılaştırmayı demokrasi seviyesi açısından da yapabilirsiniz. 
   Burada şu bilgiyi de hatırlamanız için ilaveten vereyim: IQ seviyesi 91- 110 arası ise normal zeka; 76-90 arası ise sınır zeka ve 51-75 arası ise hafif geri zeka olarak kabul edilmektedir. 
   Bu durumda biz neredeyiz? Durun hemen komplekse kapılmayın; bu oran ortalamadır. Türkiye'de sizler gibi zeki insanlar çoktur ama öyle çok geri zekalı da vardır ki ortalama IQ seviyesini bayağı aşağı çekmektedirler!
   Şimdi gelelim zekanın ve biat kültürünün demokrasi ile ilişkisine.
   Tabi burada demokrasiden ne anladığımız da önemlidir. Gerçekte demokrasi olmayan birçok ülkede, demokrasi konusunda fikri olmayan halkın önemli bir kısmı o ülkede demokrasi olduğuna inandırılmıştır. Bu gerçeği de göz ardı etmeyelim. 
   Ayrıca, demokrasinin gerçekte rejimle ilgili olmayıp kültür seviyesi ile ilgili olduğunu; kültür seviyesinin  zeka ve onu kullanan akıl sayesinde yükseldiğini de not edelim.
   Yukarıda zeka ve biat kültürünün ne olduğunu ve birbirleri ile olan ilişkiyi anlatmaya çalıştım. Bu durumda artık başlıktaki formülümüzü irdeleyebiliriz.
   Formül zaten açık. Zeka ne kadar fazla ve biat kültürü de ne kadar az ise demokrasinin değeri de o nispette artıyor. Aksine, zeka azaldığında ve biat kültürü fazlalaştığında demokrasinin değeri azalıyor.. Hatta eksi bile çıkabiliyor!
   Bu kısaca şu anlama geliyor: Eğer toplum zeki ve o toplumda biat kültürü de yoksa, o toplumda demokrasi talebi güçleniyor ve sonuçta toplum demokrasiye kavuşuyor.
   Realite budur. Yoksa rejimmiş, sistemmiş veya başkanlıkmış hikaye! Demokrasinin zirvede olduğu İngiltere ve İsveç gibi ülkelerin krallıkla idare edildiğini; İran gibi ülkelerin de cumhuriyetle idare edildiğini göz önüne aldığınızda, bu söylediğimde haklı değil miyim??
   Gözünü seveyim zekanın ve onu kullanan aklın! Bunlara sahip olan ve iyi kullanan milletler; daha doğrusu ülkeler demokrasiyi hak ediyor! 
   Bunu bilelim ve hesabımızı ona göre yapalım!
 
                                                                                                                                                                 Şerafettin Üstünkol