Zonguldak

Belediyenin gözü vatandaşın 2 lirasında

Zonguldak Belediye Meclisi kasım ayında aldığı kararla her su abonesinden 2 lira “Sayaç bakım bedeli” almaya başlaması tepkilere neden oldu. Vatandaşlar “Verilmeyen hizmetin bedeli mi olur” diyor.

Zonguldak Belediye Meclisi şubat ayı toplantısında su kullansın ya da kullanmasın her abonenin aylık faturasına 2 TL sayaç bakım bedeli eklenmesi kararı aldı. Aralık ayı faturalarıyla birlikte zamlı tarifeden su bedeli ödeyen vatandaşlar karara tepki gösterdi. Verilmeyen hizmetin bedelini ödediklerini söyleyen vatandaşlar “Bize her alanda hizmetin en kötüsünü veren Zonguldak Belediyesi, şimdi de vermediği hizmetin bedelini tahsil etmeye başladı” dedi.

KAYNAK YARATMAKTA ZORLANAN BELEDİYE YAPMADIĞI BAKIMIN PARASINI ALIYOR
Vatandaşlar, “Her ay 2 lira sayaç bakım bedeli ödüyoruz. Yerinde öylece duran sayaçlarımıza nasıl bir bakım yapıyorlar da parası alınıyor anlamak mümkün değil. Kaynak yaratma becerisini gösteremeyen Zonguldak Belediyesi her işi bıraktı, gözünü cebimizdeki 2 liraya dikti” derken, Türkiye ortalamasına göre en pahalı su kullanan iller arasında başa güreşen Zonguldak’ta, bir de uygulamada adaletsizlikler olması tepkileri daha da büyütüyor.

KAFASINA GÖRE TARİFE UYGULUYOR
Zonguldak Belediyesi, 2 liralık sayaç bakım bedelini yalnızca mekanik sayaç kullanan abonelerden alırken, akıllı sayaç kullanan abonelerin faturasına böyle bir bedel yansıtmıyor. Mekanik sayaçlar ağırlıklı olarak “mesken” grubunda bulunan 30 bini aşkın abone tarafından kullanılırken, saytısı 10 bine ulaşan akıllı sayaçlar çoğunlukla işyerleri, şantiyeler gibi ticari abone gruplarınca kullanılıyor. Eşitsiz uygulamanın neye göre yapıldığı ise kimse tarafından çözülemiyor. Belediyenin, kendine dayanak olarak gösterdiği “Su ve Kanalizasyon Hizmetlerinde Uyulacak Usul, Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği”nde uygulamanın herkese yapılacağı ön görülüyor.

AKILLI SAYAÇLARDAN NEDEN ÜCRET ALINMIYOR
Yönetmeliğin, “Su Sayacı Kontrol Talebi, Sayaç Muayene Ücreti ve Sayaç Bakım Bedeli” başlıklı 22. maddesinin 3. bendinde, “Yeni takılan veya değiştirilen su sayaçlarından ‘Sayaç Bakım Bedeli’ alınır. Bu ücret sayaç satın alma bedellerinin yıllık amortismanı, periyodik sayaç değişmeleri için yapılan harcamalar ile sayaç bakım ve onarım giderlerini kapsayacak şekilde tespit edilir. Bu bedeli belirlemeye Belediye Meclisi yetkilidir” deniliyor. Belediye Meclisinde alınan kararda da, farklı sayaç gruplarına farklı uygulama yapılacağına dair bir hüküm bulunmazken, ayrımın neye dayanarak yapıldığını kimse bilmiyor.