Politika

Grizudan da beter!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün bir açıklama yaparak iş kazaları ve madencilikle ilgili olarak hükümetin bir dizi önlemler alacağını söyledi. Zonguldak’ın sosyo-ekonomik hayatını yakinen ilgilendiren kararların sektöre ağır darbe vuracağı iddia ediliyor. Torba yasa kapsamında çıkan asgari ücretin iki katıyla işçi çalıştırma zorunluluğu ve mesai saatlerinde yapılan düzenlemeyle ekonomik darboğaza giren maden şirketleri Başbakan’ın açıkladığı yeni kararlarla Zonguldak’ta madenciliğin tamamen biteceğini söylediler.

İşte om açıklamadan öne çıkan satırbaşları:
*Rödovans sözleşmelerini 15 yıldan az olmayacak şekilde yapacağız. 
* Kamuda rödövans olacak ama bütünüyle başka işverene devredilemeyecek. Özel sektörde rödovans olmayacak

* İşveren ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa ceza kanununda yer alan cezaya ilaven 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek.
*Yer altı planlarının üç boyutlu hazırlanması zorunlu olacak.
*Standartlara uygun kişisel donanım sağlamayan işverene idari para cezası verilecek.

*Madenler iki yoldan yer üstüne bağlanacak

*Maden çalışmalarında her aşama elektronik ortamda kaydedilecek. Bilgiler bilgisayara işlenecek. Aynı anda Enerji Bakanlığı'nda bilgiler geçilecek. An be an durumu takip edebilecek.

*Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı teftişleri görüntülü ve fotoğraflı olacak. Müfettişler bizzat görüntüleyecek. Acil durumlarda çıkış için fosforlu hayat hattı yapılacak.

*Yılda 1 olan acil durum plan ve tatbikatlarının 6 ayda bir yapılacak. Tatbikat yapılıp bildirimle yetinilmeyecek. Sadece madenlerdeki şikayetleri değerlendirmek için ayrı bir hat kurulacak.

* Maden şirketleri geçiş sürecinde çalışanlarına hayat sigortası yapacak.

* Maden sahalarının denetimi ve faaliyetlerinin izlenmesi bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması sağlanacak.
* Ruhsat sahiplerinden toplanan harç bedellerini ruhsat bedeli altında tek kalemde toplanacak.
* Ruhsat bedelinin bir kısmını faaliyeti biten ve devam eden madenlerin rehabilitasyonu için kullanılacak.
* Maden işletmelerinde görev alacak teknik personelin niteliklerine yönelik eğitimler yapılacak.
* Maden işletme ruhsatı verirken mali yeterlilik şartı getirilecek.

“HÜKÜMET AYAĞINA KURŞUN SIKAR”

Yusuf Günay(ARILAR MADENCİLİK) Bu kararların sektöre hiçbir faydası olmaz. Bunların altyapıları yok. Bu sektörde çalışan 50 bin insan var. Bu işte çalışan 200 bin üzerinde kamyon var. Başbakan kömür vicdanlılar gibi çocukça kelimeler konuşuyor. Madencinin en kötüsü bile bunun söyleyen kadar milletini ve vatanın düşünen insanlardır. İşverenleri geçmişte hırsız olarak tanınıyordu. Şimdide vicdansız deniyor. Bu karalar hükümetin kendi ayağına kurşun sıkmasıdır. Hükümet sanki işverenden kötü bir iş yapmış gibi herkese potansiyel suçlu gibi davranıyor. Hükümet kaynaklarından, bu bölgede insanlara karşı bir iyileştirme bekleniyordu. Biz hala iyileştirme bekliyoruz.

“BU ÜLKEDE MADENCİLİK BİTMİŞTİR”

Ümit Velioğlu(VELİOĞLU MADENCİLİK) İçinden çıkaracak ayağa kaldıracak çözüm önerisi yok. Şartlar daha da ağırlaşıyor. Redevans sitemi ile ilgili alakalı sistemin devamı niteliğinde. Bura da tartışılması gerekenler, detayla değil ana kararlar olmalı. Hükümet bu işletmeleri ya kapatıyorum demesi, ya da bunlar benim için önemli işletmeler demeli. İş güvenliği ile ilgili her türlü hesabı soracağım diyor, ama sektörü ayağa kaldırılması konusunda bir şey yok. Ortaya birde bir şey attılar. Ocakların eksikleri tamamlatılacakmış. İşletmeler kendileri yapamıyorsa, devlet yapacakmış ve firmayı borçlandıracakmış. Bunun olması mümkün değil. Hangi kriterle yapacaksın. Bu muamma. Bunları yapsa da bu sitemle ayağa kalkması mümkün değil. Redevans sitemi kalkmalı. Bu ilerin düzelmesi ancak uzun süreli ruhsat hakları verilmesi ile olur. Redevans sistemi tıkanmıştır. Tabi bunun yanında teşvik olmalıdır. Bir yandan destek bahsediliyor, ama bir yandan deli dumrul gibi TTK ton başına bizden 30 TL alması mantıklı değil. Bu ülkede madencilik sektörü bitmiştir” dedi.

“HÜKÜMET İFLASIMIZI BEKLİYOR”

Halit Demir(DEKA MADEMCİLİK) Başbakan’ın açıklamasında net bir şey yok. Muallak ifadeler var. Türkiye’nin başka yerlerinde redevans verilmiyor da biz neden veriyoruz. Bunları bile bile yapıyorlar. Şuanda sermaye el değiştirecek. Buralara başka firmalar gelecek. Burada oyun oynanıyor. Yalandan ve bile bile yapılıyor. Ortada hiçbir şey yok. İyileştirmeler olmazsa biz yılsonuna kapatacağız. Köksal Bey ve bakan bize söz verdi. İyileştirme olacak diye. Şu anda da net bir şey yok. Bu oyalama süresi ile ve alınan kararlarla iflas etmemiz bekleniyor. Yılsonu itibari ile TTK ile olan redevans sözleşmelerimiz bitiyor. Yeni sözleşmede şartlar çok ağır”