En büyük zevklerimden biri de kitap okumaktır. Beş bin’e yakın kitap birikimi mi, yeni evin düzenlenmesi esnasında bine indirdim. Değişen teknik ve istatistik bilgileri içeren kitaplar ile genelde roman türü kitapları isteyenlere dağıttım.

Bu vesile ile hatırlatayım; Kara Eylül’de bile(12 Eylül İhtilâlı) Jandarma operasyonu beklentilerine rağmen, hiçbir kitabı yakmadım, yok etmedim.

Kitap dağıtmanın da ayrı bir lüks ve zevki var. Flamingo Radyo da çalışır iken, Radyo İstanbul ile ortaklaşa ‘okullara kitap yardımı’ kampanyası düzenlemiştik. Zonguldak’ta yüze yakın okul’a Ansiklopedi yardımı yapmıştık.

Bu gün de,  ay da en az iki- üç kitap bitirmeye çalışırım.

Kitaplığımdaki kitaplar, başvuru niteliğinde, her an faydalanacağım eserler.

Kitaplığım; Atatürk’le ilgili kitaplar bölümü, Demokrasi ve İnsan Hakları bölümü, şiir kitapları bölümü, tarih kitapları, din’i kitaplar, Zonguldak’la ilgili kitaplar bölümü, Aktüel Kitaplar ve Sözlükler bölümü diye tasnif edilmiştir.

Konuşma ve yazma konusunda etkili olmanın yolu, kelime haznesinin geniş olmasından geçtiği bilincindeyim. O’nun için, her fırsatta sözlük okurum.

Misalli Büyük Türkçe Sözlük, telaffuz sözlüğü, argo sözlüğü, atasözleri sözlüğü, ahlâk sözlüğü gibi kitaplar hep elimin altındadır.

Bu gün ki konumuz yine kitap. Malum- u aliniz, zaman zaman elime geçen bazı kitapların tanıtımını yaptım. Genel de Zonguldak’la ilgili kitaplar…

Bu gün ki Zonguldak’la ilgili değil. Tüm İslâm Alemi’ni ilgilendiren bir kitap.

Yazarı Zonguldaklıların yakından tanıdığı bir isim.

Yüksek Teknik Öğretmen Okulumun Dekanı, Hocam sayın Prof. Ramazan Özen’in oğlu Dr. Hasan Özgür Özen.

Kitabın adı: Kurâni Mucize kelimeler. Diğer adı ile Kuran - i Kerim Sözlüğü.

2020 kelimeyi tam 2246 sayfa ile kitaplaştırmış.

Elbette ilk değil. Elimde Bulvar gazetesinin 1987’de dağıttığı İslam Sözlüğü, Prof. Yaşar Nuri Öztürk’ün ‘İslami Kavramlar Ansiklopedisi’, Ahmet Rıfat’ın ‘Tasviri Ahlak Sözlüğü’ ve Diyanet İşleri Başkanlığının ‘Dini Kavramlar Sözlüğü’ var.

Ancak, hiç biri Dr. Özen’in ‘Kuran - ı Kerim Sözlüğü’ kadar kapsamlı değil.

Sözlük: Bir dilin kelimelerinin bütününü ve ya belli bir kısmını, deyimlerini alfabe sırasına, bazen de konu ve kavramlarına göre anlamlandıran, açıklayan veya başka dillerde ki karşılıklarını veren eser, lügatlerdir.

Kelime (ses değeri taşıyan dil birimi) ve kavramlar (Bir fikri, bir düşünceyi, bir sistemi anlatmak için kullanılan sözcükler), sadece bilgi edinme açısından değil, düşünme, düşündüğünü ifade ile mantıklı bir muhasebe açısından da önemlidir.

Doğru ve isabetli düşünmenin, düşündüğünü aktarmanın yolu, doğru anlaşılan ve doğru ifade edilen kelime ve kavramlardan geçer. Anlattığınız konu da ne kadar çok kelime biliyorsanız, konuya hâkimiyetiniz o derece artar. Anlamı bilinen çok kelime ile anlatırsanız, karşınızdaki ile iletişim kurmanız kolaylaşır. Tartışılan konularda, asgari müşterekler üzerinde birleşme noktasında kolaylık sağlanır.

Manasını bilmeden kullanılan kelimeler, yazılış ve söyleniş esnasında bozulacağından kavram kargaşasına neden olacak, bilgi zayıflaması ötesinde, iletişim sıkıntısı yaratacaktır.

En önemlisi, bireyler arasında güven erozyonu yanında, nesiller arası bağlantıyı kopartacaktır.

Bu gün, siyasal, sosyal ve Dini konularda, asgari müşterek yakalanmayışın nedenlerinden biri budur. Bilgi sahibi olmadan fikir beyan etmenin sonucu, konuşmalarda sokak ağzı dolayısıyla kavga dili hâkim olmaktadır.

Bu gün din konusundaki mezhep bölünmeleri, hurafe ve çekişmelerin nedeni de dini bilgiden yoksunluktur.

1400 yıldır kestiğimiz kurban konusunda bile, halâ ‘kimler kurban kesmeli’ tartışması yapılıyorsa, dini bilgilerin sağlam temellere oturtulmayışındandır.

Bu açıdan baktığımızda, okullarda Türkçe ve Dilbilgisi okutulmasına rağmen, konuya önem verilemediği aşikârdır. Maalesef, bu gün okuma ve yazmayı sevdiğini söyleyenlerin çoğunun evinde Türkçe sözlük ve İmla Kılavuzu yoktur. O’nun içindir ki, yapılan konuşma ve tartışmaların çoğu ‘çene suyu çorba’ niteliği taşımaktadır. Her kes yazmaya ve konuşmaya meraklı. Twetter ve Face’de edebiyat parçaladığını zannediyor. Ancak, çoğunun yazdığından bir şey anlaşılmadığı gibi, yaşayan Türkçe’nin de kafasını gözünü parçalıyor.

Unutulmamalı; Güzel konuşma ve yazma, insanı gösteren elbiseden daha iyi tanıtım aracı ve referanstır.

SONUÇ; Dostum Dr. Hasan Özen’in Kuran - ı Kerim Sözlüğü sahasında tek olması yanında, girişim açısından da takdir-e şayandır.

2020 mucize kelimenin, bulunduğu Sure’deki Ayet’i naklederek, alfabetik sıraya göre oluşturulan sözlük, her Müslüman’ın başvuru kitabı olan Kuran-ı Kerim’i anlaması için şart olan bir eser.

Kuran-i mucize kelimelere, online sipariş adresi: www.mucizekelimeler.com adresinden ulaşmanız mümkün.

Dostum, Dr. Hasan Özgür Özen’e, böyle bir eseri kütüphaneme kazandırdığı için ve Kuranı sevdirerek, İslam Din’ine yaptığı hizmet için teşekkürlerimi iletiyorum.