Zonguldaklı Jeoloji Mühendisi Ali Baltaş, Çevre ile ilgili sorunların merkeze alınması gerektiğini, doğaya verilen tahribatın giderek arttığı ve ekosistemin dengesinin geri dönüşümü olmayacak şekilde giderek bozulduğunu kaydederek, Açgözlü politikacıların bundan vaz geçerek gelecek kuşaklara yaşanabilir dünya bırakması gerektiğini söyledi.
Baltaş, “Zonguldak ve çevresi de dünyanın en eski kayaç guruplarının bir arada bulunduğu ve metamorfizmaya uğramadan günümüze kadar ulaştığı çok ender bölgelerden biri olması nedeniyle de ülkemizin jeolojik yapısı içinde özel bir yere sahiptir. Bunlardan temel kayaçlar olarak değerlendirilenler, yaklaşık olarak 500 milyon yıl öncesinden başlayarak, Karbonifer sonuna kadar yani 298 milyon yıl öncesine kadar geçen zaman dilimi içinde oluşmuşlardır” dedi.
Baltaş açıklamasında, “Açgözlü politikalar nedeniyle doğaya verilen tahribatın giderek arttığı ve ekosistemin dengesinin geri dönüşü olamayacak şekilde giderek bozulmaya başladığı günümüzde, toplum sağlığı ve refahı için oluşturulacak politikalar çevre ile ilgili sorunları merkeze almalıdır. Bu nedenle toplumda çevresel sorunlarına karşı farkındalık ve hassasiyet oluşmasında çevre ile ilgili bilinçlerinin artması büyük önem taşımaktadır. Yurtseverliğin gereği olan bu farkındalığı oluşturmak için de yaşadığımız ülke ve bölgenin özelliklerini tanımak ve gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir çevre bırakmak sorumluluğumuzdur. Kendi adıma zaman zaman bölgemizin bilimsel çalışmalarla ortaya konan jeolojik özelliklerini herkesin anlayabileceği bir dille anlatarak bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyorum. 
Farklı kıta parçalarının bir araya gelmesiyle günümüzden yaklaşık olarak 34-5 milyon yıl önce (Oligosen-Miyosen) güncel konumunu kazanan ülkemiz jeolojik olarak dünyada özel bir yere sahiptir. Zonguldak ve çevresi de dünyanın en eski kayaç guruplarının bir arada bulunduğu ve metamorfizmaya uğramadan günümüze kadar ulaştığı çok ender bölgelerden biri olması nedeniyle de ülkemizin jeolojik yapısı içinde özel bir yere sahiptir. Bölgede bulunan kayaçlar kesintisiz olarak izlenebilen iki ayrı jeolojik dönemi temsil ederler.

Zonguldak'ta sahilde kadın cesedi bulundu! Zonguldak'ta sahilde kadın cesedi bulundu!

Bunlardan temel kayaçlar olarak değerlendirilenler, yaklaşık olarak 500 milyon yıl öncesinden başlayarak, Karbonifer sonuna kadar yani 298 milyon yıl öncesine kadar geçen zaman dilimi içinde oluşmuşlardır. İşletilebilen tek taşkömürü damarlarını da barındıran bu kayaç gurubu aynı zamanda birinci jeolojik zamana (Paleozoyik) ait en uzun zaman dilimini de temsil eden en yaşlı kayaç topluluğudur ve ülkemizde Zonguldak ilinin içinde bulunduğu bölge dışında başka bir yerde de bulunmamaktadır.
İKİNCİ VE ÜCÜNCÜ JEOLOJİK ZAMANA AİT 
Bölgemizde temel oluşturan kayaçların üzerinde, Karadeniz’in ilk olarak açıldığı dönemden itibaren günümüze kadar geçen süreçte ikinci ve üçüncü jeolojik zamana ait (Mesozoyik ve Senozoyik) daha genç kayaç gurupları oluşmuştur. Söz konusu guruplar; denizin sedimantasyonuyla kireçtaşları, dalma-batma kuşağında magmanın yeryüzüne çıkması sonucu bazalt, andazit vb. magmatik kayaçlar, volkanların püskürmesiyle volkanik kayaçlar ve ortamda karasal koşulların geliştiği dönemlerde ise akarsu ortamlarında çökelen kırıntılılardır.
 Bölgemizde bulunan kayaçlar Karbonifer döneminde Hersiniyen ve Kretase’den sonra da Alp-Himalaya kuşağını oluşturan Alpin Orojenezinin (dağ oluşumları) Pontit kuşağından etkilenmiştir. Her iki orojenezin etkisiyle kayaçlarda çatlak ve kırıklardan başlayarak, ondülasyonlar, faylar ve yerkabuğunda izleri görülen kıvrımlara kadar deformasyon oluşturan birçok tektonik yapı meydana gelmiştir. Daha sonraki dönemlerde karasal koşullarda gelişen akarsuların aşındırmasıyla oluşan vadilerle yarılan bölgemiz günümüzdeki topoğrafik görünümünü kazanmıştır.” (Zonguldak Jeoloji Haritası-Kaynak: MTA)