Devrek Çayı'nın batısında kalan köyde , “gevur ambarı “ olarak bilinen , büyük bir kayanın içi oyularak yapılan ve yapıldığı dönemde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı düşünülen bir yapı vardır . Adatepe köyünde bulunan nöbetçi gözetleme kulesinin tarihi değeri olduğu düşünülmektedir.. Ayrıca bu köyde eski tarihlerden kalan kale kalıntıları bulunmaktadır.

2019 yılında çıkan haberlere göre ; bu köyde siyanür ile altın ve bakır madeni açma girişimi olmuş ve kamuda tepki görmüştü.

18 Haziran 1962 Zonguldak-Devrek ilçesinin Adatepe Köyü'nde bakır madeni bulundu.

Adatepe Köyü, Bölüklü Yaylasına yaklaşık 12 km , Yedigöller‘e ise 17 km ,Gümeli Yaylasına 20 km , Devrek'e 24 km mesafededir.

Adatepe ismi köyün coğrafi konumu ile verilmiş ismidir. Her ne kadar ada dendiği zaman denizde kara parçası akla gelse de ; Tapu kadastroda ada; dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir.

Adatepe Köyü’de böyle bir coğrafyanın içindedir.

Adatepe Köyü'nde geçmişte isyanı ile bilinir. Köyün sakinlerinden Dudu Hatun adındaki kadın kendini sahte peygaber ilan eder. Köy ve çevresinde kendine inanalar bir çete kurar. Kadının ve köylülerin başlatığı ayaklanma bölgede korku salar. . Bu isyancılar için Adatepe Cemiyet-i Fesadiyesi" (Adatepe Bozguncu Topluluğu) ifadesini kullanmış. İsyancılar Ereğli üzerine yürüken Çaylıoğlu sapağında çatışmaya girmiş ve bazıları öldürülmüş, bazıları yakalanmış. Tarihte kendini peygamber ilan eden ilk kadın olarak biliniyor..

Çöp konteynırı nasıl yıkanır örnek alın! Çöp konteynırı nasıl yıkanır örnek alın!

Hayati yılmaz ile

Zonguldak Tarih

Editör: Bilge ÖZKUL