Batı Karadeniz Kalkınma Birliği’nin (BAKAB) olağan meclis toplantısında, Birlik Başkanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün önerisiyle birliğin tüzüğü değiştirilerek adı "Batı Karadeniz Turizm Birliği" yapıldı. Toplantıda ayrıca bölgenin kaderini değiştirecek "Bölgesel Turizm Master Planı" hazırlanması kararı alındı.
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Karabük Valisi Oktay Çağatay ve birlik üyesi yerel yönetimlerin temsilcileri katıldı. Yapılan seçimde, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü güven tazeleyerek yeniden birlik başkanlığına seçildi.
"Turizm Tüm Bu İllerin Lokomotifi Olabilir"
Yeniden başkanlığa seçilmesinin ardından Batı Karadeniz’in muazzam potansiyeline dikkat çeken Dr. Faruk Özlü, bölge illerinin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Kentlerin artık küresel ölçekte yarıştığını belirten Özlü, şunları söyledi:
"Batı Karadeniz; tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu müstesna bir coğrafyadır. Bu güzel coğrafyanın kıymetini bilmek ve bütünsel bir planlamayla hareket etmek zorundayız. Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu ve Bolu gibi illerimizin ve ilçelerimizin yüksek turizm potansiyelini tüm Türkiye’ye tanıtmalıyız. İnanıyorum ki turizm, tüm bu illerin kalkınmasının lokomotifi olacaktır. Komşu şehirler olarak iş birliği yapmalı ve bu süreçte yerimizi almalıyız."
"Düzce’deki Tanıtım Atağımız Meyvelerini Vermeye Başladı"
Düzce’de hayata geçirdikleri vizyon projelerin bölgeye de örnek olmasını istediğini ifade eden Başkan Özlü, yerel başarı hikayelerinden de bahsetti:
"Yaylalarımızı, şelalelerimizi, antik kentimizi ve mutfağımızı tanıtmak için çok sayıda proje ürettik ve bu atak meyvelerini vermeye başladı. Konuralp Antik Kenti’ndeki kazıları tamamladık, restorasyona başlıyoruz. Şu an 6 uluslararası otel zinciri Düzce’de yatırıma başladı ve bölgenin en büyük AVM’si yakında açılacak. İstiyoruz ki bu mesafeyi tüm Batı Karadeniz’de hep birlikte kat edelim."
Hedef: GAP ve Likya Gibi Dev Bir Turizm Destinasyonu Olmak
İlk etapta Kültür ve Turizm Bakanlığı, üniversiteler ve seyahat acentelerinin katılımıyla "Batı Karadeniz Bölgesel Turizm Master Planı" hazırlayacaklarını belirten Özlü, tüzük ve isim değişikliğinin getireceği avantajları şu sözlerle özetledi:
"Kastamonu’dan Düzce’ye kadar bu coğrafyayı, tıpkı GAP, Doğu Karadeniz veya Likya gibi büyük bir 'Batı Karadeniz Turizm Destinasyonu'na çevirebiliriz. Bu birlik sayesinde otellerimizi, acentelerimizi, rehberlerimizi ve restoranlarımızı tek bir çatı altında toplayacağız. İller bazında tek başımıza yapamayacağımız dev tanıtım ve pazarlama projelerini birlikte hayata geçireceğiz. Bu yeni anlayışla turizm gelirlerimiz katlanarak artacaktır."
Vali Çağatay’dan Tam Destek: "Deniz ve Kum Tatili Dönemi Değişiyor"
Toplantıya konuk olan Karabük Valisi Oktay Çağatay da turizm trendlerinin değiştiğini belirterek isim ve strateji değişikliği teklifine tam destek verdi. Vali Çağatay, günümüzde insanların artık klasik deniz-kum-güneş tatili yerine tarihi, kültürel ve doğa odaklı rotaları tercih ettiğini, bu durumun da Batı Karadeniz bölgesini en cazip destinasyonlardan biri haline getirdiğini ifade etti.
Gerekli altyapı hazırlıklarının ardından, bölge turizminin yol haritasını çizecek olan "Batı Karadeniz Turizm Kongresi ve Çalıştayı"na Düzce Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı açıklandı.



