Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Ekim Ayı İl Divan Toplantısı’nda konuşan İl Başkanı Burak Erol, kentin kronikleşen sorunlarını ve ekonomik tabloyu sert sözlerle eleştirdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) mali yapısından Filyos yatırımlarına, Gelik’teki maden kazasından emekli maaşlarına kadar pek çok başlıkta açıklamalarda bulunan Erol, Zonguldak’ın geleceğinin ertelenen kararlarla kaybolmaması gerektiğini vurguladı.
"TTK 20,6 MİLYAR LİRA ZARAR ETTİ"
TTK’nin 2024 yılında 12,68 milyar, 2025 yılında ise 20,61 milyar lira zarar açıkladığını hatırlatan Erol, "Bir yılda yaklaşık 8 milyar liralık ilave zarar var. Buna karşılık 2025 yılı başlangıç yatırım programı 700 milyon lira olarak açıklandı. Kurumun zararını konuşuyoruz ama zararı azaltacak yatırımı göremiyoruz. 948 milyon dolarlık kömür ithal ederken yerli üretimi artıracak 2035 Eylem Planı acilen hazırlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
"Filyos Zonguldaklı Esnafa ve Gençlere Kazandırmalı"
Filyos doğal gaz projesinin bölge ekonomisine sunduğu katkının şeffaf bir şekilde açıklanmasını isteyen Erol, kaç Zonguldaklı firmanın veya gencin projede yer aldığını sordu. Erol ayrıca TTK Limanı’nın kömür deposu olmaktan çıkarılarak alternatif alanlara taşınmasını ve Lavuar Alanı ile birlikte halkın kullanımına açılması gerektiğini belirtti.
"Madencide Can Güvenliği Esastır"
Gelik’te yaşanan maden faciasına değinen Saadet Partisi İl Başkanı, teknik inceleme tamamlanmadan kimsenin peşin hükümle suçlu ilan edilmemesi gerektiğini savunarak, "İhmal varsa hesabı sorulmalı, kusur yoksa kimse kamuoyu baskısına kurban edilmemelidir" dedi. Emeklilerin durumuna da değinen Erol, en düşük aylığın yükseltilmesini isterken 3 bin 600 gün ile 9 bin gün prim ödeyenler arasındaki adalet dengesinin korunması çağrısında bulundu.




