Okulların kapanmasıyla birlikte, genellikle anne babaların ortak soruları;
 ‘’ Çocuğum yaz tatilini nasıl verimli geçirebilir? Tatilde çocuğum ders çalışmalı mı? Nasıl ders çalıştırabilirim? ’’
     Anne babaların tatille  ilgili planları olduğu gibi, çocuklarında vardır; fakat genellikle anne babanın tatille ilgili düşünceleri, planları çocuklarınkinden farklıdır. Ortak noktalarda buluşup, tatil planlarını çocuklarla birlikte yapmak, onların ilgi ve isteklerini doğrultusunda kararlar almak, keyifli, verimli bir tatilin ilk adımıdır.
    Öncelikle, yaz tatilinde, çocukların dinlenmesi, anne-babalarıyla keyifli vakit geçirmeleri ve eğitim-öğretimden tamamen uzaklaşmamaları  önemlidir. Özellikle bu noktada kaygı başlıyor galiba, anne-babalar ders çalışma konusunda ısrarcı olabilirken, çocuklar tatilde ders çalışmaktan çok hoşlamayabiliyorlar. Tatilin ilk gününden son gününe kadar ‘’ hadi, ders çalış’’ ya da ‘’ sen ne zaman ders çalışacaksın’’ tarzından söylemlerle, hem kendinizi yorup hem de çocuğunuzla krizler yaşayabilirsiniz ve sonunda da hem anne babalar mutsuz, hem de çocuklar mutsuz olabilir. Bu kaotik durumu da tatil planınıza  esnek  ders çalışma saatleri ekleyerek çözüm bulabilirsiniz.
     Çocukların ‘’Canım sıkılıyor’’ diyerek, sürekli kendilerini ekran başına atmalarına izin verilmemelidir. Gün içerisinde ekran başında geçirdikleri  sürelere dikkat edilmeli, tatilllerini, televizyon, internet odaklı geçirmeleri hem bilişsel, hem sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyecektir. Çocukları bilgisayarı, televizyonu kısıtlarken, ilgilerini çekecek farklı alternatifler sunulmalı. Hatta çocukları bu alternatifleri kendilerinin üretmeleri için yönlendirmelerde bulunulmalıdır.
    
   Kitap okuma alışkanlığını kazandırmak, çocuklara kitap okumayı sevdirmek için de yaz tatili güzel bir fırsattır. Çocuğunuzla birlikte yaz boyunca okuyacağınız kitapların listesini belirleyebilir, kitap sayısıyla ilgili hedef belirleyebilir, birlikte yaz tatilinde okuyacağı kitapların alabilirsiniz.
     Çocukların tatil boyunca da düzene ihtiyaçları vardır. Düzen, çocukların kendilerini daha güvende, daha rahat ve huzurlu hissetmelerini sağlar. Örneğin; okul düzenindeki gibi erken yatıp erken kalkmalar olmasa bile,  çocukların uyku saatleri çok geç ya da sürekli değişen saatlerde olmamalıdır.
  Tüm bunların yanı sıra çocuğunuzla birlikte yaptığınız tatil planı ile çocuğunuza, zamanını doğru kullanma, zamanını yönetme konusunda örnek olabilirsiniz.
     Yaz tatillerini, çocukların sosyal, bilişsel becerilerini, hayatın içinde deneyimleyerek kazanabilecekleri, geliştirebilecekleri fırsatlar olarak görülmeli ve değerlendirilmeli.  Çocuğunuzun  yaşı kaç olursa olsun özellikle ailece oynayabileceğiniz oyunlarla çocuğunuzun tüm gelişim alanlarını olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
Oyunların, okumaların eksik olmadığı keyifli bir yaz tatili geçirmeniz  temennisiyle...
Sevgiler;
Sultan UNCU
[email protected]