Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Meclis'te ele alınan bütçe görüşmeleri kapsamında "Halktan ve Emekten Yana Bir Bütçeye Hakkımız Var!" başlığıyla kapsamlı bir basın açıklaması yayımladı.

Ülkede derinleşen yoksulluk, işsizlik ve gelir adaletsizliğine dikkat çeken Çakar, uygulanan neoliberal politikalar sonucunda kamusal kaynakların toplumun ihtiyaçları yerine sermayenin çıkarlarına yönlendirildiğini ifade etti.

"Krizin Bedeli Emekçilere Ödetilmemelidir"

Bütçelerin sadece mali belgeler olmadığını, iktidarların sınıfsal tercihlerini yansıttığını belirten TMMOB Başkanı Çakar, açıklamasında şu temel eleştiri ve taleplere yer verdi:

  • Sermayeye Değil Halka Bütçe: Milyonlarca yurttaş açlık ve yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi verirken; bütçe kaynakları sermayeye sağlanan vergi ayrıcalıklarına, faiz ödemelerine ve rant odaklı projelere aktarılmaktadır. Bu politikalara son verilmelidir.

  • Kamusal Hizmetler Güçlendirilmeli: Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım ve sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere ayrılan pay artırılmalı; kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine ve piyasalaştırılmasına derhal son verilmelidir.

  • Vergide Adalet Sağlanmalı: Ücretli kesimlerin omuzlarındaki vergi yükü hafifletilmeli; bütçe gelirleri kâr, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır.

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Talepleri

Çaycuma TSO Heyeti UNICERA Fuarı’nda
Çaycuma TSO Heyeti UNICERA Fuarı’nda
İçeriği Görüntüle

TMMOB olarak kamucu, planlı ve halk yararına bir kalkınma modelini savunduklarını belirten Ali Ekber Çakar, meslektaşlarının ve toplumun güvenliği için şu çağrılarda bulundu:

  • Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancısı istihdamı artırılmalı, özlük hakları ve emekli aylıkları insanca yaşanabilecek seviyeye yükseltilmelidir.

  • İşsiz meslektaşlar için güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

  • Afetlere karşı güvenli kentlerin oluşturulması, altyapı yatırımları ve doğal varlıkların korunması için bilimsel planlama ve denetim mekanizmalarına yeterli bütçe ayrılmalıdır.

Çakar açıklamasını, "Ülkemizin kaynaklarının nasıl kullanılacağında söz sahibi olmaya, yarattığımız toplumsal zenginlikten hak ettiğimiz payı almaya hakkımız var!" sözleriyle tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi