Evde İpek Böceği Yetiştiriciliği Yapan Kadın Girişimcinin Başarısı


 

Zeynep Çığrıkçı, 38 yaşında, evinin hemen yanındaki bahçeden her gün dut yaprakları toplayarak ipek böceği yetiştiriciliği yapıyor. Çocukluğundan beri girişimci olma hayali kuran Çığrıkçı şimdilerde hayallerini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor.

İpek böcekçiliği yetiştiriciliği başta Asya olmak üzere dünya genelinde güncelliğini hala koruyor. Genelde dut yapraklarıyla beslenen ipek böcekleri özellikle sıcak ve nemli iklimlerde kolayca yetiştirilebiliyor. İpek böcekleri evde uygun bir ortamda bakıldığında yumurtadan kelebeğe dönüşümünü başarıyla tamamlayabiliyor. Üstelik ipek böcekçiliği doğal bir süreç olup kimyasal kullanılmadan gerçekleştirildiği için çevre dostu bir faaliyet olarak karşımıza çıkıyor.

Çığrıkçı, ipek böcekçiliği yaparak hem doğa dostu bir iş yapıyor hem de ekonomik olarak fayda sağlıyor. Ayrıca evde kolaylıkla yapılabilen bir iş olduğu için Çığrıkçı herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını ve taze dut yaprağına ulaşabilen herkesin, hatta çocukların dahi ipek böceği yetiştiriciliği yapabileceğini söylüyor. Taze dut yaprakları hem ipek böceklerini beslemede hem de paketlemede kullanıldığı için taze dut yapraklarına erişimin olması, ipek böceği yetiştiriciliği açısından büyük bir önem taşıyor.

Çığrıkçı için evde ipek böceği yetiştiriciliği yalnızca bir gelir kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda aile üyeleri için keyifli bir hobi ve öğrenme fırsatı da sunuyor. İpek böceği yetiştiriciliği, sabır ve özen gerektiren bir süreç olduğundan dolayı aile üyeleri birlikte çalışarak hem birbirlerine destek oluyorlar hem de birlikte vakit geçirmenin tadını çıkarıyorlar.

İpek Böcekleri Evde Kolayca Yetiştirilebiliyor

İpek böcekleri kozaları için kullanılabildiği gibi çocuklar için eğitici ve keyifli bir deneyim sunmak amaçlı da kullanılabiliyor. Bu nedenle isteyen herkes evinde ticari amaçlı olmasa dahi yetiştiricilik yaparak ipek böceklerinin tüm yaşam evrelerine yakından şahit olabiliyor.

Evde ipek böceği yetiştirmenin özellikle çocuklar açısından faydalı olabileceği düşünülüyor. Çocuklar, ipek böceklerinin gelişimini izlerken doğayla daha fazla etkileşimde bulunuyor ve bu da onların çevre bilinci kazanmalarına yardımcı oluyor. İpek böceği yetiştirirken doğayla iç içe olan çocuklar böceklerin büyüme sürecini, dut yapraklarını yemelerini, koza yapmalarını ve kozadan çıkmalarını gözlemleme şansına sahip oluyor.

İpek böceği beslemek hassas bir işlem olmakla birlikte taze dut yapraklarına erişimi olan herkes evde ipek böceği besleyebilir. Dut yaprakları, böceklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve kozalarını üretebilmesi için gerekli olan besin maddelerini sağlar. İpek böcekleri özellikle dut ağaçlarından toplanan taze yaprakları tercih eder. Beslenme haricinde ipek böceklerinin aşırı soğuk ya da sıcak olmayan nemli bir ortamda tutulması ve kaplarının düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.

Aylık İyi Bir Kazanç Sağlıyor

Çığrıkçı'nın kendi evinde başladığı ipek böceği yetiştiriciliği işi ev ekonomisinden şirketleşme sürecine doğru hızla ilerliyor. Başlangıçta küçük ölçekte üretime başlayan Çığrıkçı’nın işi artan talep ve başarıyla birlikte büyümeye devam ediyor. Günde 500 adet ipek böceği satışı yaptığını söyleyen Çığrıkçı aylık olarak iyi bir kazanç sağladığını söylüyor. 

PTT ve Yurtdışı Kargo Takibi Nasıl Yapılır? PTT ve Yurtdışı Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

İpek böceklerinin fiyatlandırması ise hangi boyutlarda olduklarına ve hangi büyüme aşamasında olduklarına göre değişiklik gösteriyor. Küçük boyuttaki ipek böceklerinin fiyatı daha düşük olarak belirlenirken daha büyük olanlar ise daha yüksek bir fiyata satılıyor. Yaş ipek böceği kozaları ise bunlara göre biraz daha pahalıya satılıyor ve bunların içlerinde canlı ipek böcekleri bulunuyor.

İpek böceklerini evinde yetiştirerek satış yapmak, Çığrıkçı için oldukça karlı bir iş haline gelmişken Çığrıkçı bu işte herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını söylüyor. Bunun yanı sıra ipek böceği yetiştirmek ve satmak isteyen kişilerin beklenmedik yerlerden alıcılarla karşılaşabileceklerini ekliyor.

Çığrıkçı’nın başarısı ipek böceği yetiştiriciliği gibi küçük ölçekli girişimlerin bile önemli ekonomik getiriler sağlayabileceğini gösteriyor. İnternetten satış yapıp müşterilerine fatura kesen Çığrıkçı, doğa dostu ve sürdürülebilir bir iş modelinin mevcut olduğunu da gösteriyor. Ayrıca girişimciliğin sınırlarının olmadığını ve herkesin çevresine ve ev ekonomisine katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

Editör: Eren Aşkar