Celal Bayar’ın Çaycuma gezisi Celal Bayar’ın Çaycuma gezisi

İŞTE O YAZI: 
Filyos Kalesi duvarına anahtar figürü ile isim yazılmış. 
Bunca yıldır araştırmalarımda Filyos Antik şehrinin ismini Tieion olarak gördüm. Bazı haritalarda bunun kısaltılmışı olan “Tion” olarak geçer. Çok az yerde ise Tianon olarak yazıldığını görmüşümdür. O da Türkçe wikipedi’de.
Bazen de Tios olarak kullanılıyor. “os” ile biten yerler genelde kumsal alanlar ,sahiller için kullanılıyor. . “Kilyos” gibi.  O yüzden bu da tam kente hitap etmiyor.
Bu isim değişiklikleri “ Tieion,Tion, Tius, Tium, Tianon, Tios  ” gibi çeşitli haritacıların kendi telaffuzundan kaynaklanmıştır. 
Turistik şehirlerde antik isimler kullanılacak ise , en bilinen ismi ile kullanılmalı. 
Belçika'nın Flaman  Brabant ilinde bir kasaba ismi Tienen’dir. O yüzden karıştırılabilir. Bana göre en doğrusu  “TİON”dur. Akılda kalıcı ve telaffuzu daha kolay.
İnsanlar dışarıdan gelip görüntü alıyorlar. Sosyal Medya’da yayınlıyorlar. Şimdi tutup en bilinmeyen telaffuzu ile “Tianon” yazarsanız , insanların kafası karışır. 
 Filyos’un yeni yönetimi oturup karar vermeli. Bu antik kentin reklam ismi ne olmalı ? 
Bir de , İstasyon peronuna ,Filyos tabelasına ek olarak parantez içinde “Tion” yazılır ise, turisttik kent olduğu daha belirgin hale gelir.
Şehrin anahtarı olan figüre gelirsek:  Figür neye dayanarak belirlendi bilmiyorum ama bir kuş kanadı ile bir kuş başı tasvir edilmiş. Ben bu kuşun doğan kuşu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bölgede doğan kuşuna "avcı eğitimi " verilir. Zaten figüre , avcı kuşların başına takılan bir başlık görüntüsü katılmış.