Düzce’de ağustos ve eylül aylarında fındık hasadı ile tarla işlerinin artması, hareketsiz kasların zorlanmasına ve fıtık vakalarında ciddi artış yaşanmasına yol açtı. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mahmud Türk, mevsimsel olarak artan bel ve boyun ağrılarına karşı önemli uyarılarda bulundu.
Yılın büyük bölümünü egzersiz yapmadan geçiren vatandaşların aniden ağır fiziksel tempo ve yük kaldırmayla karşı karşıya kaldığını belirten Dr. Türk, bu durumun kaslarda yaralanma, sakatlanma ve fıtığa zemin hazırladığını vurguladı.
"Asıl Sorun 11 Ay Yapılmayan Egzersizler"
Fıtığın birden fazla nedenden kaynaklanabileceğini aktaran Uzm. Dr. Mahmud Türk, şu ifadeleri kullandı:
"Omurlarımız arasında hareket kabiliyetini destekleyen diskler bulunuyor. Bu yapıların konumundan taşması fıtık (disk hernisi) olarak adlandırılır. Tarım işlerinin başladığı temmuz, ağustos ve eylül döneminde vakalarda belirgin bir artış görüyoruz. Bunun asıl nedeni, halkımızın genel olarak 11 ay boyunca egzersiz yapmaması. Hareketsizlik nedeniyle güçsüzleşen kaslar ağır tempoya hazırlıksız yakalanıyor. Bir anda yapılan ters hareketler ya da kaldırılan ağır yükler omurga sağlığını bozuyor. Asıl sorun fıtıkta değil, 11 ay boyunca ihmal edilen egzersizlerdedir."
Ameliyat Her Zaman İlk Çözüm Değil
Fıtık teşhisi konulan her hastanın cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadığının altını çizen Dr. Türk, ameliyatın yalnızca el, kol veya bacaklarda ilerleyici güç kaybı görülen ya da diğer tedavilerle ağrısı dindirilemeyen küçük bir hasta grubunda en son çare olarak uygulandığını kaydetti.
Fizik Tedavi Süreci Rahatlatıyor
Tedavi sürecinin hastanın klinik tablosuna göre şekillendirildiğini ifade eden Dr. Türk, erken evredeki ağrılarda istirahat ve medikal tedavi tercih ettiklerini belirtti. Şikâyetlerin devam etmesi durumunda ise fizik tedavinin devreye girdiğini ve çoğu hastada olumlu yanıt alındığını aktardı.
Uzmanlar, fındık ve bahçe işlerine girmeden önce esneme ve hazırlık egzersizleri yapılmasını, ağır yüklerin dizler kırılarak dengeli biçimde kaldırılmasını tavsiye ediyor.



