Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta serbest piyasa dengeleri ve borsa işlemleri Ticaret Bakanlığı’nın yakın takibine girdi. Fındık üretimi ve ticaretinin yoğun olarak gerçekleştiği Ordu ve Giresun illerinde faaliyet gösteren ticaret borsalarında geniş çaplı inceleme başlatıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen denetim süreci kapsamında Ordu, Giresun, Ünye ve Fatsa Ticaret Borsalarındaki tüm alım-satım ve tescil işlemlerinin incelenmesi amacıyla Bakanlık müfettişleri sahaya indi.
Üretici ve Tüketici Hakları Koruma Altında
Denetim sürecinin temel hedeflerinin; fındık üreticilerinin emeklerinin korunması, üretim maliyetlerinin karşılanabilir kılınması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin temini ve tüketicilerin fındığa makul fiyatlarla ulaşabilmesi olduğu bildirildi.
Müfettişlerin dört borsada yürüttüğü incelemelerde; arz-talep dengesini manipüle eden, serbest piyasa rekabet ortamını bozan veya piyasada tekel oluşturmaya yönelik uygulamalar tek tek raporlanacak.
"Cezai Yaptırımlar Kararlılıkla Uygulanacak"
Bakanlıktan yapılan açıklamada denetimlerin titizlikle devam ettiği vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:
"Yapılacak incelemeler sonucunda piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu ya da tüketicilerin ürünlere ulaşmasını engelleyici faaliyetlerin tespit edilmesi halinde, ilgili mevzuat kapsamında gerekli idari yaptırımlar eksiksiz uygulanacaktır. Üretici ve tüketicilerimizin haklarının korunması, piyasaların sağlıklı işlemesi amacıyla denetim faaliyetlerimiz kararlılıkla sürdürülecektir."




