Küçükvar, Zonguldak’ta 182 bin emekli bulunduğunu, bunlardan 50 bininin 65 yaş üstü olduğunu ve yaklaşık 20 bininin evlerinde yalnız yaşadığını belirterek, “Bu insanların büyük çoğunluğu açlık sınırının ve asgari ücretin altında maaşlarla yaşam mücadelesi veriyor” dedi.
“Emeklinin durumu dramatik”
Açıklamasında ülke gündeminin yoğunluğuna rağmen emeklinin yaşadığı sorunların görmezden gelindiğini vurgulayan Küçükvar, şu ifadeleri kullandı:
“Asgari ücret 22 bin 104 TL, açlık sınırı 31 bin 495 TL’ye dayanmışken; milyonlarca emekli bu rakamların çok altında maaş alıyor. Türkiye genelinde 65 yaş üstü nüfus 9 milyon 112 bin, yalnız yaşayan yaşlı sayısı ise 1.7 milyon. SGK’ya kayıtlı ikinci işte çalışan emekli sayısı 2 milyon 105 bin. En az 2 milyon da kayıt dışı çalışan var. İŞKUR, 60-64 yaş arası 1.159 kişiye iş bulmuş, 30 bin kişi ise İŞKUR kuyruklarında.”
“Sistem, siyaset ve yerel yönetimler emekliyi zorluyor”
Emeklilerin sorunlarının üç temel başlıkta toplandığını dile getiren Küçükvar; sosyal güvenlik yasasındaki eksikliklere, siyasi iktidarın emekliye yönelik ekonomik politikalarına ve bazı belediyelerin ücretsiz ulaşım hakkını engelleyen uygulamalarına dikkat çekti.
“5510 sayılı yasa güncellenmeli, maaş adaletsizliği intibak yasasıyla giderilmeli. Emeklilik yaş ve TÜFE değil, hizmet süresi ve prim esas alınmalı. En düşük emekli maaşı, asgari ücrete endekslenmeli.”
“İkramiyeler geriledi, seyyanen zam gerekli”
Bayram ikramiyelerindeki kayıplara da değinen Küçükvar, 2018’de asgari ücretin yüzde 62’sine denk gelen ikramiyelerin bugün yüzde 18’e gerilediğini, bu orana göre Kurban Bayramı ikramiyesinin en az 13 bin 815 TL olması gerektiğini ifade etti.
“2023’te memura verilen 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam, emekliye de yansıtılsaydı, bugün en düşük emekli maaşı 30 bin lirayı aşardı. Bu haksızlık giderilmeli, emekliye en az 10 bin TL seyyanen zam verilmelidir.”
Küçükvar ayrıca, emeklilerin KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden muaf tutulması gerektiğini, ekonomideki büyümenin emeklilere de yansıtılması gerektiğini sözlerine ekledi.