Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Sorumlusu Başaran Aksu’nun, Sincan Cezaevi’nde süresiz açlık grevine başladığı bildirildi. Bayraktutan, Aksu’nun verdiği bilgi doğrultusunda eylemin önceki akşam saat 17.00 itibarıyla başladığını açıkladı.
Aksu’nun açlık greviyle sendikal haklara yönelik müdahaleleri protesto etmeyi ve Anayasa’nın 51. maddesi kapsamında güvence altına alınan sendikal hakların kullanımının önündeki engellere dikkat çekmeyi amaçladığı belirtildi.
“Başaran Aksu yalnız değildir”
Bayraktutan, cezaevinde ziyaret ettiği Aksu’nun sendikal faaliyetleri nedeniyle tutuklanmasına tepki gösterdi. Aksu’nun işçilerin haklarını savunmak ve sendikal mücadele yürütmek amacıyla faaliyet gösterdiğini belirten Bayraktutan, tutuklama tedbirinin fiilen cezalandırmaya dönüştüğünü öne sürdü.
Bayraktutan, Aksu’ya destek vererek, “Başaran Aksu yalnız değildir; her zaman onun yanındayız” ifadelerini kullandı.
Aksu ve Çakır 26 Ağustos’ta tutuklandı
Başaran Aksu ile Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, Yıldızlar SSS Holding’e bağlı madenlerde çalışan işçilerin ücret ve işçilik alacaklarının ödenmesi talebiyle Ankara’da sürdürülen eylemler sırasında gözaltına alındı. İki isim, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla 26 Ağustos’ta çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Aksu, savunmasında işçilerin kıdem ve emeklilik tazminatlarının ödenmesi için mücadele ettiklerini, sosyal medya paylaşımlarının da işçilerin yaşadığı sorunları kamuoyuna duyurma amacı taşıdığını savundu. “Eğer bu suçsa ben bunu seri bir şekilde işledim bugüne kadar” diyen Aksu, suçsuz olduğunu belirterek serbest bırakılmasını istedi.
Aksu ile birlikte tutuklanan Gökay Çakır da savunmasında uzun yıllar madencilik yaptığını ve yer altında çalışan işçilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla sendikal mücadele yürüttüklerini ifade etti.




