Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikaların Zonguldak şube başkan ve temsilcileri, dün postane önünde toplanarak işçi memur maaş ve emekli maaşları arasındaki ücret eşitsizliğine tepki göstererek basın açıklaması yaptılar. Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, hükümet yetkililerine seslenerek “Kanun, memurların bütün haklarını budadı, memur emeklilerinin içler acısı haline ve insan haklarına dahi aykırı olan bu haksızlığın sürmesine göz yumdu” şeklinde konuştu.

Basın Açıklamasının ardından memurlardan toplanan 5 bin civarındaki dilekçeyi Başbakan’a faksladı.

“HİÇBİR MEMURUN EMEKLİLİĞİ SEFALETE DÖNÜŞMESİN DİYE TOPLANDIK”

“Türkiye’de ekonomik alanda görülen haksızlıkların başında memur emeklilerinin yaşadığı dram gelmektedir. Devlet memurlarının çalışırken aldıkları maaş ile emeklilik maaşları arasında çok büyük farklılıklar var. Memurlara çalışırken döner sermaye, ek ödeme, ek ders, fazla çalışma ücreti gibi ödemeler yapılırken bu tür ödemeler prime esas kazançtan sayılmamakta ve emeklilerin de bu ödemeler emekli maaşlarına dahil edilmemektedir. Yapılan bu tür ödemelerin emekli maaşına yansımaması, memurların çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına neden olmaktadır. Bir memur çalışırken aldığı maaşın ancak yarısı kadar emekli maaşını hak kazanabilmektedir. Bu nedenle, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları acı bir kader haline gelmektedir. 2008 yılda sözde Sosyal güvenlik reformu, işçiler ile memurlar arasında sosyal güvenlilik ve emeklilik hakkı bakımından eşitlik getirilmek amacıyla çıkarılmıştır. Kanun, memurların bütün haklarını budadı, memur emeklilerinin içler acısı haline ve insan haklarına dahi aykırı olan bu haksızlığın sürmesine göz yumdu. Hükümet, memur emeklilerine adeta zulüm etmeyi tercih etti. Bizler bugün burada adalet istemek için toplandık. Hiçbir memurun emekliliği sefalete dönüşmesin diye toplandık. Çalışırken brüt maaşları ver çalışma süreleri aynı olan bir memur ile bir işçinin emekli olması durumunda işçi emeklisinin maaşı memur emeklisinden yüzde 15-60 oranında daha fazladır.”

“KAMPANYA ÜLKE GENELİNDE BÜYÜK SES GETİRDİ”

“ İşçilerin çalıştıkları sürelerin tamamı kıdem tazminatına sayılıyor. Ama memurlara 30 yıldan fazla çalışırsan ikramiye vermeme deniliyor. Oysa emeklilikte yaş sınırı 65’e çıkartıldı ve bir memurun emekli olabilmesi için en az 45 yıl çalışması gerekiyor. Böylece memurların en az 15 yılı emekli ikramiyesinde yok sayılıyor. Sonuçta bir memur aynı şartlardaki bir işçiye nazaran yarı yarıya daha az emekli maaşı alıyor. Soruyorum sizlere; memur emeklilerine uygulanan bu haksızlığa, hangi adalet anlayışa sığar? Biz işçilerimizin emekli maaşlarının ve kıdem tazminatlarını yüksek olduğu söylemiyoruz. Memurlarımızın emekli maaşı ve ikramiyelerinin düşüklüğünü ve yaşanan adaletsizliği dile getiriyoruz. Biz, hak yerini bulsun, nimette de, külfete de adalet ve eşitlik istiyoruz. Çalışanları arasında ücret adaletsizliğini gidermek zorunda olan hükümet, işçi memur ayrımında yaşanan bu adaletsizliği görmelidir. Biz de Türkiye Kamu Sen olarak, yaşanan adaletsizliği gözler önüne sermek ve bu haksızlığa dur demek için tüm Türkiye çapında dilekçe kampanyası gerçekleştirdik. Memurlarımızın hazırlanan dilekçelerle yaşadıkları adaletsizliği dile getirdiler ve bu haksızlığın giderilmesinin iktidardan talep ettiler. Kampanya ülke genelinde büyük ses getirdi. Bugün itibariyle ülke genelinde 500 bini aştı.”                   (Öznur GÜNEŞ)