Emperyalizme karşı mücadele hâlâ güncel

“Bağımsızlığı yeniden kazanmak devrimci bir kuruluşla mümkün”

SOL Parti Zonguldak İl Örgütü tarafından, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Bayramı dolayısıyla yapılan açıklamada, "19 Mayıs halkın emperyalizmden kurtuluş mücadelesinin başlangıç günüdür ve bağımsızlık meselesi bugün hâlâ güncelliğini korumaktadır." denildi.

SOL Parti İl Örgütünce yapılan açıklama şöyle:

"Anadolu halkı Mustafa Kemal önderliğinde emperyalizme karşı verilen kurtuluş savaşı ile yeni bir ülke kurdu. Emperyalist işgal ve işbirlikçi Saray iktidarı yenilgiye uğratılarak bağımsızlık kazanılabildi. 19 Mayıs bu yoldaki mücadelenin ilk adımıydı. Bu ilk adımın üzerinden geçen 102 yılın ardından şimdi bağımsızlıktan söz etmek mümkün değil. Türkiye’nin bağımsızlığı için mücadele eden devrimciler emperyalizmle iş birliği içindeki sağ iktidar tarafından darbe ve katliamlarla yok edilmeye çalışıldı. Bugün çürümüş tek adam rejimi altında toplanan mafya-çete ilişkilerinden tarikat ağlarına hepsi bu bağımlılık ilişkileri sonucunda sağlandı.

PARANIN PADİŞAHLIĞI

Din örtüsü, vatan-millet edebiyatı altında ülkenin tüm kaynakları emperyalist tekellerin acımasız yağmasına açıldı. Talan edilmemiş tek bir karış toprağı kalmamış; ekonomisi tümüyle dışa bağımlı kılınmış ülkemizin yoksul insanlarına, emekçilerine düşen ise bugün dört bir yanda çığlık çığlığa yükselen açlık ve sefaletten başka bir şey olmamıştır. Emperyalizme bağımlılık, Nazım’ın dizeleriyle ‘paranın padişahlığıdır’, ‘karanlığıdır yobazın’ ve ‘yabancının roketidir’. Yani bugün yaşadığımız bu kötülük iktidarının, bu harami düzeninin kendisidir. Devrimci mücadele her zaman olduğu gibi bugün de memleketimizi, geleceğimizi bu karanlığın pençesinden kurtarma mücadelesidir.

YENİDEN KURULUŞ

Anti-emperyalizm ve bağımsızlık siyasal İslamcı rejime karşı mücadelenin en önemli halkalarından birisidir. Bölge gerçekliğimiz ve ülke gerçekliğimiz devrimci mücadelenin olmazsa olmazının anti-emperyalist mücadele olduğunu her gün ortaya koymaya devam ediyor. SOL Parti olarak 8 Mayıs’ta düzenlediğimiz Bağımsızlık Konferansı’nda bu meseleyi farklı yönleriyle ele aldık. Bu konferansta da ortaya koyulduğu üzere anti-emperyalizm ve bağımsızlık mücadelesi; çürümüş tek adam diktası altında sürdürülen emperyalizme bağımlı bu sömürü düzenine karşı mücadeleden kopartılamaz. Bu noktada emperyalizmi ve bağımsızlık mücadelesini dışlayan liberal yaklaşımlar bir yana öte yanda da milliyetçi bir temelde emperyalizme karşı durma adına bugünkü karanlığa destek olan akımlar ortaya çıkabiliyor. Emperyalizme karşı mücadelenin bu kapitalist düzenin içinde ya da kapitalistler arasındaki bloklar arasında tercihler yaparak sağlanamayacağı açık bir şey olmalıdır. Bu zorlu mücadelenin kazanılmasına giden yol tek adam rejimine karşı bağımsızlık, laiklik, eşitlik temelinde sol bir yeniden kuruluş mücadelesi ile mümkün olabilecektir."

(Haber Merkezi)