Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 2026/7 sayılı genelgeyi yayımladı. Yeni düzenleme ile borçların tecil ve taksitlendirilmesinde teminat koşulları esnetilirken, ödeme planlarında da borçlular lehine önemli kolaylıklar getirildi.
Yapılan değişikliklerin, özellikle mali sıkıntı yaşayan küçük ölçekli işletmeler ile çiftçilerin prim borcu yükünü hafifletmesi amaçlanıyor.
BORÇLAR 36 AYA KADAR BÖLÜNECEK
Yeni genelgeye göre, SGK’ya olan borçların tecilinde daha önce yüzde 10 olarak uygulanan peşin ödeme şartı kaldırıldı. Buna göre, borç kaç taksite bağlanırsa bağlansın, peşin ödenecek tutar sadece bir taksit ile sınırlı olacak. Prim borçları ise 36 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Ayrıca ödeme gücü sınırlı olan borçlular için ilk 6 ay boyunca yarım taksit esasına dayanan kademeli ödeme planı oluşturulabilecek.
TAKSİTLENDİRME SINIRI 250 BİN TL'YE ÇIKARILDI
SGK’nın yaptığı düzenleme ile teminat göstermeden taksitlendirme yapılabilecek borç tutarı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıldı. Buna göre, borcu 250 bin TL’yi aşmayan vatandaşlardan gayrimenkul veya banka teminatı talep edilmeyecek.
Genelge kapsamında 4/b statüsündeki esnaf ve tarım Bağ-Kur’lular, prim borçlarını taksitlendirmeleri halinde “borcu yoktur” yazısı alabilecek. Bu sayede sigortalılar, resmi işlemlerini ve ticari faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilecek.
TAKSİT AKSATMA HAKKI 4'E ÇIKARILDI
Ödeme güçlüğü yaşayan borçlular için taksit aksatma hakkı da genişletildi. Daha önce 3 olan ihlal hakkı 4’e çıkarıldı. Ancak bir takvim yılı içinde dördüncü kez gecikme yaşanması halinde tecil işlemi bozulacak.
Yeni düzenleme ile SGK, borçlulara ödeme süreçlerinde daha fazla esneklik ve tolerans sağlamış oldu.



