Zonguldak ve Zonguldakspor tarihini araştırma uzmanı ve köşe yazarı Barış Işık, Zonguldakspor'un eski teknik direktörü merhum Suat Mamat’ı kaleme aldı.
BARIŞ IŞIK YAZDI;
"Türk futbolunun unutulmaz orta saha oyuncularından birisi olan Suat Mamat 1930 yılında İstanbul’da dünyaya gelir. Futbol oynamaya Yedikule Demirspor’da başlayan Mamat, kariyerinde sırasıyla Bakırköy Sümerspor, Ankara Demirspor, Galatasaray, Beşiktaş ve son olarak Vefa’da oynayarak 1968 yılında kramponlarını asar. Galatasaray takımıyla dört, Beşiktaş ile iki kez şampiyonluk yaşayan başarılı oyuncu 1 kez B, 27 kez A milli formayı giyme onuruna erişir. Türk Milli Takımının Dünya Kupası tarihinde attığı ilk gol ona aittir.
Futbol sonrası Bolu’da düzenlenen kursa katılıp Teknik Direktör olmaya karar veren Mamat, ilk Teknik Direktörlük deneyimini 1968-69 futbol sezonunda Zonguldakspor ile yaşar. Bu onun 27 yıl sürecek olan Teknik Direktörlük kariyerinin ilk adımı olur. Esasında hemen antrenörlük yapmayacaktır ama Zonguldak muhiti, idarecilerin anlayışı ve halkın sempatisi, ilgisi dolayısıyla antrenörlük hayatına Zonguldakspor’da başlamaya karar verir. Suat Mamat’a göre Zonguldakspor bir sporcu için ideal bir kulüptür. Büyük kulüplerde bile bulunmayan tesislere ve imkanlara sahiptir. Hedef şampiyonluktur ama grubu Samsunspor lider olarak tamamlayıp Karadeniz bölgesinden 1.Lige yükselen ilk takım olma unvanına erişir. Zonguldakspor 2.Lig Beyaz Grubu beşinci olarak tamamlar.
Sonraki sezon Suat Mamat takımdan ayrılır ama yıllar sonra yollar yeniden kesişecektir. Uzun uğraşlar sonucu yükseldiği 1.Lig’de 2 sezondur kümede kalma mücadelesi vermek zorunda kalan Zonguldakspor’da yönetim bu sefer işi sıkı tutma niyetindedir ve 1976-77 sezonunda takımın başına yeniden Suat Mamat’ı, yardımcılığına ise Cahit Dikici getirir. Ayrıca takım ile yönetim arasında daha profesyonel bir bağ olması için Metin Ulu Menajer olarak görevlendirilir. Aslında Zonguldakspor’da Teknik Direktörlük koltuğu için ilk aday Metin Türel’dir ancak Türel Bursaspor’u tercih eder. Ömeragic ve Necdet Niş ile yapılan görüşmeler de sonuç vermeyince transfer komitesi Suat Mamat ile anlaşır. Ancak Suat Mamat kararını tasvip etmeyen yönetim kurulu üyeleri bulunmaktadır. İlk iki sezonda gördüğü korkulu rüyaları bu sefer görmek istemeyen yönetim transfer için 3 milyon liradan fazla para harcar. Bu transferlerin içinde en önemlisi Suat Mamat’ın eski talebesi Özer Umdu olur. Suat Mamat hedefi ligi ilk altı takım içinde bitirmek olarak açıklar.
Zonguldakspor saha içerisinde istediği futbolu ortaya koyamayıp dilediği sonuçları alamazken asıl şoku Teknik Direktörü Suat Mamat’dan yaşar. Takımdaki yetkileri sınırlandırılan Suat Mamat kulüp binasındaki çalışma odasında bileklerini jiletle kesmek suretiyle intihar eder. Olayı görenler Suat Mamat’ı koma halinde Devlet Hastanesi’ne taşırlar ve ilk müdahale zamanında yapılarak Mamat ölümden kurtarılır. Takıma büyük bir korku yaşatan Suat Mamat sonrasında Sosyal Sigortalar Hastanesi’ne nakledilir ve taburcu edilince takım ile ilişkisi kesilir. Zonguldakspor, devam eden sezon için Teknik Direktör tercihini Suat Mamat’ın yardımcısı olan Cahit Dikici’den yana kullanır.
Suat Mamat’ın Zonguldakspor ile olan macerası iki seferde de istediği gibi gitmez ancak Türk futbolunda çok önemli bir isme sahiptir. Suat Mamat, 3 Şubat 2016 tarihinde aramızdan ayrılır."




