Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın davetiyle ilçeye gelen eski Devlet ve Kültür ve Turizm Bakanlarından, Beyaz Nokta Gelişim Vakfı (BNGV) Mütevelli Heyeti Üyesi Mustafa Tınaz Titiz, Çaycuma Belediyesi Meclis Salonu'nda belediye daire amirlerine yönelik "Ev Genci Pilot Projesi"ni tanıttı.
Programa Çanakcılar Yapı Malzemeleri A.Ş. Doxa Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çanakçı, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Akkar Ercan ile Öğretim Görevlisi Dr. Burak Özdöver de katıldı. Katılımcılar, gençlerin istihdamı ve eğitim sistemi üzerine görüşlerini paylaşarak toplantıya katkı sundu.
"Sorun çözme kapasitesi güçlendirilmeli"
Konuşmasına Beyaz Nokta Gelişim Vakfı'nın çalışmalarını anlatarak başlayan Titiz, vakfın 1994 yılında toplumun sorun çözme kapasitesini geliştirmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.
Toplumun sorun çözme becerisini bağışıklık sistemine benzeten Titiz, bireylerin ve kurumların karşılaştıkları sorunları öngörebilme, çözebilme ve kalıcı önlemler geliştirebilme yeteneğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Ezberci eğitim eleştirisi
Eğitim sistemine de değinen Titiz, ezberci anlayışın sorgulama kültürünü zayıflattığını belirterek, bireylerin bilgiyi sorgulayan ve neden-sonuç ilişkisi kurabilen bir yaklaşımla yetiştirilmesinin önemine dikkat çekti.
"Sorumlu siyaset" çağrısı
Titiz, konuşmasında siyaset kurumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, vaatlerin yerine getirilmediği anlayışın toplumsal güveni zedelediğini ifade etti.
Siyasette "sorumlu siyaset" modelinin benimsenmesi gerektiğini savunan Titiz, verilen sözlerin yerine getirilmemesi halinde bunun bir karşılığının olması gerektiğini dile getirdi.
"Diplomanın yerini mikro-yetkinlikler alıyor"
Sunumunun ana bölümünde "Ev Genci Pilot Projesi"ni anlatan Titiz, Türkiye'de milyonlarca gencin ne eğitimde ne de istihdamda bulunduğunu belirterek bunun önemli bir sosyal sorun olduğunu söyledi.
İş dünyasında artık diplomanın tek başına belirleyici olmadığını vurgulayan Titiz, işverenlerin özellikle mikro-yetkinlikleri ön plana çıkardığını ifade etti.
Yapay zekâ destekli eşleştirme modeli
Proje kapsamında geliştirilen yapay zekâ tabanlı sistemin, gençlerin sahip olduğu yetkinlikleri çok yönlü analiz edeceğini belirten Titiz, adayların kendileri ve yakın çevrelerinin değerlendirmeleriyle kapsamlı bir yetkinlik profili oluşturulacağını söyledi.
Aynı sistemde KOBİ'lerin de ihtiyaç duydukları yetkinlikleri tanımlayacağını ifade eden Titiz, elde edilen verilerin karşılaştırılmasıyla iş arayan gençlerle işverenlerin daha doğru şekilde eşleştirilebileceğini kaydetti.
Titiz, bu yöntem sayesinde iş arama ve personel seçme süreçlerinin daha objektif, veriye dayalı ve taraflar açısından daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını belirtti.
Program, katılımcıların soru ve önerilerinin değerlendirildiği interaktif bölümün ardından sona erdi.







