Tüm Emekliler Derneği (TÜM EMEK-DER) Zonguldak Şube Sekreteri Adnan Küçükvar, emeklilerin ekonomik koşullar karşısında giderek daha fazla zorlandığını belirterek refah payı uygulamasının önemine dikkat çekti.
Yazılı bir açıklama yapan Küçükvar, yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik ve döviz kurundaki dalgalanmaların özellikle dar gelirli kesimleri olumsuz etkilediğini ifade etti. Emeklilerin satın alma gücünün korunabilmesi için maaş artışlarının yalnızca enflasyon oranlarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini savunan Küçükvar, refah payının ekonomik büyümeden çalışanlar ve emeklilerin de pay almasını sağlayan önemli bir uygulama olduğunu söyledi.
Refah payının, maaşlara enflasyon oranının üzerinde yapılan ek artış anlamına geldiğini belirten Küçükvar, geçmiş yıllarda emeklilere enflasyon farkının yanı sıra ilave zamlar ve refah payları verildiğini hatırlattı.
Sosyal güvenlik sistemindeki yapısal sorunlara da değinen Küçükvar, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK'nın tek çatı altında toplanmasının ardından aktüeryal dengede yaşanan bozulmanın emekli maaşlarına da yansıdığını ifade etti. Türkiye'de yaklaşık 17 milyon emekli bulunduğunu belirten Küçükvar, çalışan-emekli dengesinin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu kaydetti.
Refah payının temel amacının emeklilerin alım gücünü korumak olduğunu vurgulayan Küçükvar, yalnızca geçmiş enflasyona göre yapılan maaş artışlarının mevcut durumu koruduğunu, ancak yaşam standartlarını yükseltmediğini dile getirdi.
Bayram ikramiyeleri ve ek ödemeler konusunda da değerlendirmelerde bulunan Küçükvar, yıllar içinde emeklilere verilen bazı hakların reel değer kaybına uğradığını öne sürdü. Türkiye ekonomisindeki büyümenin emeklilere yeterince yansımadığını savunan Küçükvar, maaş güncelleme sisteminin de emekliler arasında farklılıklara neden olduğunu ifade etti.
Açıklamasının sonunda refah payının sosyal adalet açısından önem taşıdığına dikkat çeken Küçükvar, "Refah payı artık bir tercih değil, bir zorunluluk ve sosyal denge unsurudur" değerlendirmesinde bulundu.





