Ahmet Tokyay'dan KGD'ye ziyaret Ahmet Tokyay'dan KGD'ye ziyaret

İşte o yazı: 
Şu an toprak altında olan ve M.S-200 ve M.S 300 yılları arasında Roma Dönemi`ne ait olduğu tespit edilen mozaiğin en önemli karakterlerinden biri Ambrosia'yı resmedilmesidir.
Şarap Tanrısı Dionysos`un, Ambrosia’nın eşi Lykurgos`u sarhoş ettiği ve Lykurgos `un da bu yüzden karısı Ambrosia `ya saldırdığı (öldürdüğü) hikayesinin anlatıldığı figür.
Roma döneminde bir çiftlik sahibi zengin bir tüccarın evinin tabanına mozaik yaptırması ile yapısı bozulmadın günümüze kadar gelen bir ev süslemesidir. Ambrosia hikayesi ise; Roma döneminde anlatılan en meşhur anlatımdır. Anlatım o dönemlerde şehre gelen tiyatrocular tarafından sergileniyordu.
Muhtemelen Filyos ’ta kalan kısmı şu an yine toprak altında bulunan antik tiyatroda sergilenmişti. Ve bu hikayeden etkilenen zengin Romalı çiftçi de paraya kıyıp, evinin tabanına bu mozaiği inşa ettirdi.
Gel zaman git zaman devir değişti. Mozaikler yapılmıyor fakat , yapay zeka ile bu görseli gerçek insana dönüştürmesini çok rahat yapabiliyoruz. 
Eğer Ambrosia bugün yaşasa idi ,bakın nasıl gözüküyordu.
Son derece güzel ve alımlı bir kadın olduğu zaten mozaikte belli olmasına rağmen fotoğraflama ile yaptığım görüntü çok daha güzelliğini yansıtıyor. 
Ambrosia yıllar önce yaşamış , ölmüş , şu an toprak altında olan bir şahsiyet. Fakat mozaiği Çaycuma Kadıoğlu köyünde. 
O da toprak altında. 
Bu zamana kadar bir çok söz verilmesine rağmen tekrar ortaya çıkartılamadı. Bu konuyu Zonguldak için önemli buluyor ve arada gündemde tutmak için böyle görsellerle hatırlatıyorum.
Bizim de elimizden bir şey gelmiyor. 
Yetki , yetkililerde.

Editör: Sercan Yıldırım