Küresel piyasalarda Orta Doğu’daki gerilimler ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izleyen altın fiyatlarına ilişkin dikkat çekici bir değerlendirme geldi.

Alman bankacılık devi Deutsche Bank tarafından yayımlanan raporda, küresel ekonomide “ılımlı dönemin sona erdiği” ve daha oynak bir sürece girildiği belirtilerek “altın çağının başladığı” ifadesine yer verildi.

Raporda, merkez bankalarının rezerv tercihlerindeki değişimlere dikkat çekilirken, altının küresel finans sisteminde giderek daha belirleyici bir rol üstlenebileceği vurgulandı.

Bir sigara grubuna daha okkalı zam!
Bir sigara grubuna daha okkalı zam!
İçeriği Görüntüle

Deutsche Bank’ın analizine göre, gelişmekte olan ülkelerin altın alımlarını artırması ve rezerv çeşitlendirmesine gitmesi halinde altın fiyatlarının önümüzdeki 5 yıl içinde 8 bin dolar seviyesine kadar yükselebileceği öngörülüyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi için ise altının merkez bankası rezervlerindeki payının yüzde 40 seviyesine ulaşması gerektiği ifade edildi.

Raporda ayrıca, doların küresel rezervler içindeki payının gerilediği, buna karşın altının payının önemli ölçüde arttığı belirtilerek bu değişimin jeopolitik gelişmeler ve güç dengelerindeki dönüşümle ilişkili olduğu kaydedildi.

Uzmanlara göre gelişmekte olan ülkelerin artan altın talebi, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ederken, altının yeni küresel finans düzeninde “dengeleyici varlık” olarak öne çıkabileceği değerlendiriliyor.

Not: BU BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!

Kaynak: Haber Merkezi