Zonguldak Demokrasi Platformu, Cumhuriyet Halk Partisi kurultayına ilişkin gündeme gelen “mutlak butlan” tartışmalarına yönelik yazılı açıklama yaptı.
Platform tarafından yapılan açıklamada, söz konusu girişimlerin demokrasi, hukuk devleti ve halk iradesine yönelik ciddi bir müdahale olduğu öne sürüldü. Açıklamada, CHP Kurultayı’nın Yüksek Seçim Kurulu denetiminden geçmiş siyasi bir süreç olduğu vurgulanarak, adli yargı eliyle işlevsiz hale getirilmek istenmesinin anayasal ilkelere aykırı olduğu savunuldu.
Açıklamada ayrıca, sürecin Ekrem İmamoğlu ve muhalefet belediye başkanlarına yönelik baskıların devamı niteliğinde olduğu iddia edildi.
Türkiye’de yargının bağımsızlığını kaybettiği öne sürülen açıklamada, iktidarın halk iradesini yargı üzerinden şekillendirmeye çalıştığı ifade edildi. Parti kurultaylarının ve delegelerin özgür iradesinin yargı müdahalesiyle etkisiz hale getirilmek istendiği belirtilen açıklamada, bunun çok partili demokratik yaşama yönelik bir tehdit olduğu kaydedildi.
Zonguldak Demokrasi Platformu açıklamasında, “Siyasetin rotasını mahkeme salonları değil, sadece halkın özgür iradesi belirleyecektir” ifadelerine yer verilerek, demokrasi, hukuk ve yargı bağımsızlığını savunmaya devam edecekleri belirtildi.




