Zonguldak Demokrasi Platformu, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 33. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, 24 Ocak 1993’te Ankara’da gerçekleştirilen suikastın yalnızca bir gazeteciyi değil, halkın haber alma hakkını ve demokrasi mücadelesini hedef aldığı vurgulandı.

Uğur Mumcu’nun tarikat–siyaset–ticaret ilişkilerini, silah kaçakçılığını ve devlet içindeki karanlık yapılanmaları yazdığı için susturulduğu ifade edilen açıklamada, aradan geçen yıllara rağmen cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılamamasının adalet sistemindeki eksikliklerin göstergesi olduğu belirtildi.

Engin Aygün'ün cenaze programı belli oldu..
Engin Aygün'ün cenaze programı belli oldu..
İçeriği Görüntüle

Platform, 24–31 Ocak tarihleri arasının yalnızca bir anma haftası değil; Bahriye Üçok’tan Hrant Dink’e, Abdi İpekçi’den Metin Göktepe’ye kadar demokrasi şehitlerinin hesabını sorma haftası olduğuna dikkat çekti. Açıklamada; düşünce, ifade ve basın özgürlüğü üzerindeki baskıların sürdüğü bir ortamda demokrasiden söz etmenin samimiyetinin sorgulanması gerektiği kaydedildi.

Zonguldak Demokrasi Platformu, faili meçhul cinayetlerin ülkenin vicdanında derin yaralar açtığını vurgulayarak, gerçek sorumluların ve azmettiricilerin ortaya çıkarılması çağrısında bulundu. Açıklama, “Yaşasın tam bağımsız ve demokratik Türkiye, yaşasın hukukun üstünlüğü” ifadeleriyle sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi