Hayati Yılmaz yazdı... Hayati Yılmaz yazdı...

Zonguldakmağaracı ve araştırmacı Engin Zaman ilk şiir kitabı “VAY BE” okurlarıyla buluştu.
Bugün Maden Mühendisleri Odası'nda yapılan imza günü ve söyleşiye Zonguldak edebiyat dünyasının kıymetli isimlerinin yanı sıra şiir severler katıldı. 
Moderatörlüğünü eğitimci-yazar Mevlüt Kırnapçı’nın yaptığı söyleşide söz alan Engin Zaman, 30 yıldır yazdığı şiirlerinin hikayesini anlattı.
Zaman; söyleşi bitiminde aşk, doğa ve yaşamla ilgili şiirlerinden oluşan kitabını imzaladı.(23 Eylül 2023)
Engin Zaman kimdir? 
1994 yılında Batı Karadeniz bölgesinde ilk şampuan ve deterjanı üreten adamdır.(5 Nisan kararları ile bir gece battım)
1994 yılında Batı Karadeniz bölgesinde ilk doğa yürüyüşlerini başlatan kişidir.
1997 yılında Türkiye'de ilk kez halka dönük mağara gezilerini başlatan kişidir.
1998 yılında Batı Karadeniz bölgesinde ilk kez Kanyon gezilerini başlatan kişidir. ( Türkiye'de ilk olabilir. Sağlıklı veri olmadığı için iddia edemem)
1997 yılında Zonguldak doğası ile ilgili ilk fotoğraf sergisini Kadir Tuncer abim ile birlikte açan kişidir. ( O zaman sergi için bize yer bile vermediler)
1997 yılında Zonguldak'ın doğal güzelliklerini içeren kartpostal bastıran kişidir. Yine ilk defa. 
Ali Bora Amasralı ve bilgin İngilizce kursunun katkılarıyla. Tekrar huzurunuzda bu kişilere teşekkür ederim.
1997 yılında Eski devlet bakanı Hasan Gemici'nin yardımı ile Turizm Bakanlığı eski basın müşaviri Değerli dostum abim Vahlt Aras büyük çabası ile Turizm Bakanlığına Zonguldak'ın turizmde var olduğunu tanıtan kişidir. 
1998 Alanya uluslararası rafting triatlon yarışması onur konuğudur.
1999 Erzincan Fırat Karasu Türkiye rafting şampiyonasına Vali Rahmetli Recep Yazıcıoğlu'nun resmi davetlisi. ( Tek resmi davetli kişisi)
1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos depreminde hepinizin sıkça duyduğu " orada kimse varmı" yine " sesimi duyan var mı" sözlerini söyleyen adamdır.
(Adapazarı'nda Can Dündar bir kurtarma esnasında çekmiş. Bir gün sonra TV de kullandığını ve kullanmak için benden izin istemesinden biliyorum.) 
Orada ve daha sonra düzce depremlerin de gönüllü olarak toplamda 22 gün arama kurtarma faaliyetinde bulunan adamdır. 
Filyos Antik Kentinin kazılması için yoğun çaba sarf eden ve Kazı başkanı Prof Dr Sümer Atasoy'a Filyos ile ilgili ilk bilgileri veren ve kazılmasına vesile olanlardandır.
Gökçebey ilçesine ilk turist kafilesini getiren ve o güne kadar Zonguldak'a has Herkime evleri denir ama hiç bilgi yoktu. İlk mimar Derya Aydan'ı kardeşimi getirip binaları incemesini yaptırdım. Daha sonra Yedi Tepe Üniversitesinden Prof Dr Ali Günvar hocamı getirerek mimari rapor hazırlattıran kişidir.
Devrek Eğerci'ye Dostum Hasan Işık ın tavsiyesi ve yine dostum Ali Gündoğdu nun yardımları ile havza incelenmesinden sonra 1998 yılında Eğerci'ye ilk turist kafilesini getiren ve orada turizmin tohumlarını atan kişidir.
Ereğli Cehennemağzı Mağaralarını tanıtmak için verdiğim mücadeleyi oranın emekçi insanları dostlarım Mustafa Timur ve Yakup Aydoğdu iyi bilir.
2004 yılında Türkiye'de ilk kez mağara da evlenen adamdır. 
2007 yılında TURSAB ( Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) genel kurulunda salonu dolduran 3 bine yakın seyahat acentesi sahibine kürsüden " Zonguldak'a tur yaparmısınız demiyorum, hepinizin Zonguldak'a tur yapmak zorunda kalacaksınız" diye haykıran adamdır.
Batı Karadeniz bölgesinde ilk turizm yazarı.100 ün üzerinde gezi yazısı ve köşe yazıları ve yine bölgeyi kapsayan İlk kez turizm dergisi çıkaran adamdır. ( İki sayı çıkarabildim.) 
Batı Karadeniz bölgesini tanıtmak için uydu kanallarında gezi belgesel niteliğinde 45 TV programı çeken adamdır. Yine bölgede İlk.
Batı Karadeniz bölgesinde 78 mağara keşfi, 3 Kanyon keşfi sayısız şelaleleri ortaya ilk çıkaran ve bir kısmını popüler olmasını sağlayan adamdır.
Bu güne kadar, farklı bilim dallarında akademisyenlerle çalışarak 8 tane uluslararası bilimsel yayında imzası olan ve 10 farklı uluslararası bilimsel yayında verdiğim katkı dolayısıyla teşekkür edilen kişidir. 
Zonguldak turizm stratejilerini ilk yazan kişidir.
10 yıldır Yine Türkiye İlk. Turizm psikoloji ve Turizm de savaş stratejileri üzerinde akademik düzeyde çalışma yürüten kişidir. ( Hazır fırsatı gelmişken itiraf edeyim. Zaman zaman sayfamda çoğumuza göre abuk sabuk paylaşımlar aslında sizlerin reflekslerini ölçmek içindi. Sizleri yıllardır denek olarak kullandım. Çok faydalı oldunuz. Teşekkür ederim. Size denek olarak kullandığım için de özür dilerim. 
( Turizm psikoloji ve savaş stratejileri çok uzun mesele. Ama çok önemli. Umarım ileride bunlarla ilgili derlediğim notları kitap haline getirebilirim)
Prof Dr Ufuk Bülbül ve Dr Halime Koç-Gür ile birlikte ülkemizde alanında ilk olan Zonguldak Amfibi ve Sürüngenleri kitabını ve Fotoğraf sergisini açtık.
10 yıldır üzerinde üzerinde çalıştığım projemi bitirdiğimde ülkemizde ilk ve dünya çapında ses getirecek. Bitmek üzere. 
Yine Dünya çapında ilk olacak bir çalışma olacak projeyi Prof Dr Ufuk Bülbül hocam ile 3 yıldır çalışıyoruz. Bir kaç yıla daha ihtiyacımız var.
Arada yazacak daha bir çok çalışma var ki.Bu kadar yeterlidir umarım. 
Tüm bu çalışmaları bugüne kadar devletin tek kuruşu yoktur. Tamamıyla kendi bütçem ve dostların katkıları ile yaptım. 
Velhasıl hayatının 30 yılını Batı Karadeniz bölgesini araştırmaya ve tanıtmaya adamış bir kişidir. 
Okuduğunuz içi