AKP Milletvekili Hüseyin Özbakır, Filyos Liman İhalesi’nin 585 milyon TL’ye gerçekleştiğini belirtti


AKP Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret ederek kentte ulusal ve yerel bazda yayın yapan medya kuruluşları temsilcileriyle biraraya geldi.

Cemiyet binasında gazetecilerle buluşan Özbakır basın mensuplarıyla birlikte yaptığı kahvaltı sonrasında kentte yapılan ve yapımı planlanan projelerle ilgili çeşitli bilgiler verdi. Filyos Liman ihalesinin 585 milyon TL’ye yapıldığını vurgulayan Özbakır, kent genelindeki karayolları ve demiryollarına toplam 1 milyar liraya yakın para harcandığını belirtti.

KARAYONU 2 MİLYAR 300 MİLYON TL

Sadece Zonguldak karayollarına 2 milyar 300 milyon TL gibi bir bütçe harcandığını ifade eden Özbakır, “Başkanıma bu nazik davetinden dolayı teşekkür ediyorum. Ankara işlerimiz baya yoğun. Biz gece 3-4’e kadar çalışıyoruz ve bu sebeple ancak görüşebildik. Ankara’daki çalışmalardan vakit buldukça Zonguldak’ımıza gelip sivil topum örgütlerimiz ve vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Vaadlerimizi tektek yerine getirmeye çalışıyoruz ve tren yolları seferlerimizi başlattık. Sayın Bakanımızla birlikte açılışı gerçekleştirdik ve şuan seferlerin arttırılması ve fiyatları indirmek için çabalıyoruz. Ayrıca karayollarıyla ilgili projeler üzerinden her şeyi masaya yatırdık. Zonguldak Devrek arası ve Bakacakkadı Bartın arasındaki sıcak asfaltın ihalesi yapılacak. Öncelikle Zonguldak tarafından bu çalışmalar başlayacak. Tünellerin etrafındaki işler bekliyor ve biran önce bunlar yapılacak. Umarım bu sene sonunda şehir bir hayli rahatlayacak. 2 milyar 300 milyon TL karayoluna ve 700 bin TL da demiryoluna harcandı yani 1 milyar dolar para harcandı. Bu iş kolay bir iş. Vatandaşımızda bir memnuniyetsizlik var ama yapılan iş kolay değil. Önümüzdeki yılsonunda da Zonguldak yolları tamamlanmış olacak” dedi.

YENİ BİR SINIFLANDIRMA YAPILMASI LAZIM

Son dönemlerde Ankara’da yaptıkları çalışmalar ve Zonguldak’ın teşvikten yararlanması için yürüttükleri çalışmaları da anlatan Özbakır, “Zonguldak’ın insanlarımızın ve belediyelerin istediği işler var. Onlarla da ilgileniyoruz. Özellikle teşvik konusunda araştırmalarım ve girişimlerim devam ediyor. Zonguldak il sıralamasından gelir yönünden 29. İl. Biraz zengin bir il gözüküyoruz. Görüntümüz o şekilde. 2011 yılından bu yana yeniden bir iller sınıflandırılması yapılmamış durumda. Bu sınıflandırma yapıldıktan sonra teşvik konusu tekrar ele alınacak” şeklinde konuştu.

FİLYOS’A KAZMA VURULUYOR

Filyos Projesiyle ilgili ihalenin yapıldığını ve 1 ay içerisinde kazmanın vurularak çalışmaya başlanacağını da sözlerine ekleyen Özbakır, “Filyos Projesiyle ilgili ihale 585 milyon TL’ye yapıldı. 1 ay içinde kazma vurulacak. Bana 10 gün içinde denildi ama ben 1 ay diyorum. 1 ay sonra limanla ilgili kazma vurulacak ve oraya hareket gelecektir. Bu çalışma sonrasında da insanlarımız da orada çalışmaya başlayacak. Bakanımızla mevcut problemleri konuştuk. Kilimli’den sonra 822 milyon TL’lik bir ihale ile sahil Bartın’a bağlanacak. Mithatpaşa Tüneli’nin karşısından doğru Ilıksu’ya bağlanacağız. Biraz zaman alacak ama Zonguldak kısa zamanda rahatlayacak” ifadelerine yer verdi..

ANKARA’DA KAMBUR GÖZÜKÜYOR

TTK’nın ne yazık ki Ankara’da kambur olarak gözüktüğünü ve bu anlamda biran önce üretimin arttırılması gerektiğini de belirten Özbakır, “TTK’da organize bir şey yapacaksanız milletin en azından tepkisine bakın dedik. Teşvik konusunda da yardımcı olun dedim. Bana soruduklarında ben bunları söyledim. Çalışmalardan ne çıkar onun konusunu bilmiyorum. TTK’ya işçi alımı çok önemli. TTK konusunda 2 tane görüş var. Mekanizasyon biraz Amasra’da randıman verdi ama buradaki ocaklara girdik ama mekanizasyonun ne kadar faydalı olacağını bilmiyorum. Performansa dayalı işçi alınabilir. Çünkü madene insanlar girmek istemiyor işe girince yukarıda çalışmaya çalışıyor. Aşağıda kazmacı kalmıyor. Kömür çıkartacak adam olmayıp yukarda çok işçi olması da zarara sebebiyet veren sebeplerden biri. Kömür çıkartılmayınca Ankara’ya zarar olarak yansıyor. TTK üretimini bir şekilde arttırıp zararı indirmemiz gerekiyor. TTK kambur olarak mı gözüküyor diyorsanız zarar eden her kurum Ankara’da o şekilde gözüküyor” dedi.

Ardından ziyaret karşılıklı soru cevaplar halinde devam etti. (Umut ERSES)