SOMA’DA 301 MADENCİNİN ÖLÜMÜYLE SONUÇLANIN MADEN FACİASI 2’NCİ YILI ANMA PROGRAMINDA KONUŞAN KAYMAKÇI;

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesinin 2’nci yılında emek örgütleri DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrışı ile Zonguldak Maden Şehitleri Anıtı’nda anma programı düzenlendi.

Düzenlen anma programından CHP İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, GMİS eski Genel Başkanı Ramiz Muslu, Zonguldak Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Birleşik Haziran Hareketi Temsilcileri ve vatandaşlar destek verirken katılımcılar adına konuşma yapan TMMOB Başkanı Erdoğan Kaymakçı, 2002 yılından bu yana 17 bin kişinin iş kazalarında hayatını yitirdiğini belirtti.

Saygı duruşu ile başlayan anma törenin de açıklamada bulunan Kaymakçı “ Bugün, Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 canımızı yitirdiğimiz yüzyılın en büyük iş faciasının 2’nci yıl dönümü. 301 canımızın acısı hala yüreğimizde.13 Mayıs’ta Soma’da yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyor, yakınlarına ve tüm maden emekçilerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Bugün, bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için alanlardayız.

Türkiye’de özellikle AKP iktidarı döneminde üretim; teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılmaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden olmuştur. AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri iş cinayetlerin de 17 binin üzerinde emekçi yaşamını yitirmiştir.

Ne yazık ki Soma gibi büyük bir facianın ardından yürütülen, gerçek sorumluların yargılanmadığı, sorumluların görülen bir kısmının yargı önüne çıkartıldığı dava kamuoyunu tatmin etmekten uzaktır. Soma’da yaşanan acı gerçeğin nedenleri ortadadır. Bu nedenler ile hesaplaşılmadığı sürece fabrikada, madenlerde, inşaatlarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Soma’ların yaşanması kaçınılmazdır. Soma katliamı göz göre gelmiştir. Çünkü; ocakta kömürün içten içe yandığının bariz göstergesi olan karbon monoksit gazının aylardır limit değerlerin üzerimde seyretmesi ve gaz sensörlerinde bu değerlerinin belli olmasına rağmen önlem alınmaması, ocak sıcaklığının bir aydan beri normalden yüksek olması, işçilerin baş ağrısı şikayetlerinde bulunması ve bu işçilerde ağrı kesici ilaçların yoğun olarak kullanımı net bir şekilde kömür yangınını göstermesine karşın üretim zorlamasının devam ettirilmesi katliamın meydana gelmesinin ana nedeni olmuştur.

Soma’da yaşanan iş cinayetini doğuran nedenler ve bu cinayetin sorumluları ile hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli çalışmanın mümkün olmadığının altını bir kez daha çiziyoruz. Soma’yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.” ifadelerini kullandı.   

Etkinlikte bazı katılımcılar maden şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu bazı düşen plakaları düzelttiği gözlemlendi. Açıklama sonrasında grup olaysız şekilde dağıldı. (AYCAN KARADAĞ)