“SÖZ VERDİLER”

Gazetecilik mesleğinin eskilerinden Adnan Küçükvar’ın çağrısı üzerine Zonguldak’taki gazeteciler Atatürk Kültür Merkezinden bir araya geldi.

AKM’de yapılan toplantıya Zonguldak merkezde günlük olarak yayın yapan vasıflı gazete sahipleri ile üst düzey yöneticileri, Haftalık gazetelerin sahipleri, TV, Radyo sahipleri, İnternet sitesinden yayın yapa  gazeteciler ile Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, Karaelmas Gazeteciler Derneği, Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Temsilciliği ve Kozlu Gazeteciler Derneği Başkan ve yöneticileri katıldı.

Toplantının temel amacı, Gazeteciler arasında ki yaşanan olayların son bulması, Ülkede yaşanan ekonomik krizle birlikte gazetelerin yaşadığı olumsuz ekonomik koşullar, basın meslek ilkelerine uyulması ve gazetecilerin toplum içerisindeki konumunun gözden geçirilmesi konuları ele alındı. Gazeteci Adnan Küçükvar’ın temel konularda bilgi aktardığı toplantıda gazetecilerde tek tek söz alarak görüşlerini bildirdiler. Küçükvar, gazetecilerin bir birlerinin yüzüne bakamayacak yazılardan kaçınmalarını istedi.

'ZONGULDAK'TA YANGIN SÖNDÜRÜLMELİ'

Toplantıda söz alan Halkın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cevdet Akgün, Zonguldak’ta ki yangının biran önce söndürülmesi gerektiğini söyleyerek, “Gazeteciler birbirinin derdinden anlar. Kağıt, kalıp parasını bilir. İşçinin maaşını vermediği zaman ofise gidememe duygusunu bilir. Ben madalyonun her iki tarafında olduğum için işlerin nasıl yürüdüğünü iyi biliyorum. Bugünkü ekonomik şartlarda gazetelerin yürüme şansıda çok zor. Çalışan tarafından bakıyorsun fazlasını hak ediyor ama, kasanın tarafına geçtiğiniz zaman nasıl çözeceğiz diye düşünüyorsunuz. 80 ihtilalinden sonra ulusal medyadan başlayan mesleki kimlikteki kirlilik aldı başını gidiyor. 18 yılımı verdiğim Hürriyet Gazetesi’nin manşeti ‘Süper Zam’. Diğer zamları fiyat ayarlaması diye yazıyorlar. Bu başlıktan kendi adıma utandım. Domates 20 lira. Maalesef geldiğimiz nokta bu. Ben gazetecilerin birbiriyle kavgasından yana değilim. Çoğuyla az çok diyalogum vardır.  Zonguldak’ta bir yangın var, bu yangın söndürülmeli” dedi.

'YAZDIKLARIMIZDAN DERS ALALIM'

Gazeteci Mustafa Özdemir de yaptığı konuşmada özeleştiri yaparak gazetecilerin yaptıklarından ders alması gerektiğini vurguladı.

Kavgaların gazetelere yansıtılmamasını isteyen Özdemir, “Yapılan bu toplantı yıllardır benim içimde kanayan bir yara. Bu salondakilerin yarısı benimle konuşmuyor. Yarısı benden nefret ediyor, yarısından ben nefret ediyorum. Eminim benim gibi düşünen arkadaşlarımız var burada. Teke tek de fındıkkabuğunu doldurmayacak sebeplerimiz var.

Ben bugün Kalebodurcu Şakir’i anlatmak istiyorum. Şehrin büyük işadamlarıyla büyük fikri çatışmaya girdiğim zamanlarda en büyük destekçimdi.  Sürekli beni öven ve bana destek olan biriydi. Kendisini çok merak ediyordum. Bir gün eve gittim eşim ‘sen Kalebodurcu Şakir’i tanıyor musun’ diye sordu. Öğrendim ki Kalebodurcu Şakir benim 13 yaşındaki oğlummuş. Benim oğlum açtığı sahte rumuzla babasına sahip çıkmak adına böyle bir şey yapmış. Benim oğlum böyle bir psikoloji ile büyüdü. Bunda herkesin kabahati var. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil, kimse kimseyle arkadaş olmak zorunda değil. En azından kavgalarımızı gazetelere yansıtmayalım. Bugün yapılan bu çabaya saygı duyuyorum. Hepimizin çocukları var, yarın çocuklarımızın yüzüne bakabilme cesaretimiz olsun. Yazdıklarımızdan ders alalım ve aynı hatalara düşmeyelim” dedi.

'GENÇ GAZETECİLERE ÖRNEK OLUN'

Haber içerikleri ile ilgili sıkıntıları dile getiren Gazeteci Ergin Özkul da, “Artık bende insanları örnek almaya başladım çünkü bu iş böyle olmuyor.  İşleri layıkıyla yapmaya çalıştığın zaman bu sınıf seni dışlıyor. Basit bir insan oluyorsun ama bir belediye başkanın özel hayatını isim vermeden yazarsan bakıyorsun ki daha değerli oluyor. Halkımızda da sıkıntı var. Filyos vadisi ile yaptığımız bir haberin okunma sayısına bakın bir de özel hayat ile ilgili yapılan haberin okunma sayısına bakın. Geçtiğimiz gün bir imamın haberini yaptım tıklanma rekoru kırdı ama baş harflerini yazdım. Başka arkadaşlarımız ne yapıyor. İsimsiz haber yapıyorlar. Size soruyorum bunun ne kadar haber değeri var? Eğer varsa bizde yapalım. Genç gazeteciler olarak sizleri örnek alalım” şeklinde konuştu.

'ORTAK PAYDA DA BULUŞALIM'

Gazetecileri güç birliğine davet eden İmza Gazetesi sahibi Gazeteci Osman Sav da, “Zonguldak sorunları için ortak payda da buluşup güç birliği yaparsak aynı manşetleri atarsak çözülmeme şansı yok. Mithatpaşa Tüneli, havaalanı gibi Zonguldak’ın  iki büyük sorununu gazeteciler çözdü. Bu ve bunun gibi projeleri devam ettirebiliriz" dedi.

‘KAVGA DOĞRU DEĞİL’

Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Emen hiç bir zaman gazetecilerin bir birleriyle sürtüşmesinden yana olmadığını belirt. Mesleğe matbaacı olarak başladığını ifade eden Emen, Zonguldak basınına birlik ve beraberliğin sağlanması haline Zonguldak’taki bir çok sorunun üstesinden gelinebileceğin söyledi.

‘TOPLANTILAR SÜRMELİ’

Kavgadan en çok gazetecilerin zarar gördüğün söyleyen Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, bu toplantıların ZGC, KGD; ÇGD’de devam etmesi ettirilmesi gerektiğini söyledi. Akbıyık ekonomik kriz nedeniyle özellikle günlük gazetelerin inanılmaz dar boğaza girdiğini bunun çözümü içinde birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Akbıyık, Gazetecilerin bir birlerine selam veremez hale geldiğini bunun bir an önce son bulması gerektiğini dile getirdi. Konuşmacı tüm Gazeteciler, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan Adnan Küçükvar’a teşekkür ettiler.

Gazeteciler toplantıda bir birlerini karalayıcı yazı yazmama konsun da anlaşmaya vararak kameralar önünde söz verdiler. Toplantıların önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Haber:Fotoğraf: (Ayşe İSLAMOĞLU/Şebnem SAKA)