Yerel Mahkemece 80 işçinin işe iadelerine karar verildi

Kır; “Hak yerini buluyor”

Çates’te 19 Mart tarihinde düşük maaş aldıkları gerekçesiyle yaptıkları eylemin 5. günündeçalıştıkları firma tarafından işleri fesh edilen taşeron işçilerin açtıkları davada Yerel Mahkemece işe iadelerine karar verildi. İşçilerin Avukatı olan Merve Kır Zonguldak Adliyesi önünde basın mensuplarına verdiği demeçte 119 işçiden 80 işçinin davasını sonuçlanarak asıl iş olarak Çates’e işe alınmaları Yerel Mahkeme tarafından karar verildiğini söyledi. Kır, geri kalan 39 işçinin duruşmasının 24 Haziran’da yapılacağını belirterek, karşı tarafın avukatlarının Yargıtay’a gittiklerini ifade etti.    

“39 KİŞİNİN DURUŞMASI 24 HAZİRAN’DA”

Avukat Merve Kır, 119 işçiden 80 işçinin davasının sonuçlandığımı, diğer 39 işçinin duruşmasının 24 Haziran’da olduğunu söyleyerek  “ Aslında elektrik üretimine dayalı asıl işi yapmalarına rağmen taşeron firmalarda temizlik işçisi olarak gösterildikleri için ve maaşlarını normal Çates’in kadrolu elemanından daha düşük aldıkları için aynı zamanda taşerondan maaşlarını alamadıklarını ve düzensiz aldıkları için bir hak arama mücadelesi başlatmışlardı. Bu hak arama mücadelesinin 5. Gününde haksız yere yazılı bir bildirimde yapılmaksızın işleri fesh edildi. Bunun üzerine kendilerine bir işe iade davası açtık. Bu davayı hem Çates’e hem de taşerona açtık. Fakat asıl amacımız Çates’e yani hak ettikleri hak aramalarında bahsettikleri gibi yaptıkları gerçek işi ortaya çıkarmak istedik. Nitekim bu davalardan 119 kişiyle dava açtık. 80 tanesi şu anda sonuçlandı. Geri kalan 39 kişinin duruşması 24 Haziran’da.” dedi.

“BUNDAN SONRA YARGITAY AŞAMASI OLACAK”

80 işçi için Çates’e asıl iş olarak kadrolu işçi olarak alınmaları Yerel Mahkemece kabul edildiğini ifade eden Avukat Kır, karşı tarafın avukatlarının Yargıtay’a gidecekleri belirterek, “Bu 80 işçi için davalarımız kabul edildi. Yani hem Çates’e iade oldular hem de kadrolu işlerine iade oldular. Hem de kıdemlerine göre 4 maaştan başlamak üzere tazminat hak ettiler. Bu Yerel Mahkemenin tespiti. Yerel Mahkemece muvaaza iddiamız kabul edildi. Bundan sonra Yargıtay’a aşaması olacak. Yargıtay’a karşı tarafın avukatları gönderecek. Bu aşamadan sonra Yargıtay da yerel mahkemece aynı düşüncede olup kararı onarsa işçi müvekkillerim ÇAtes’e kadrolu olarak işe alınacaklar. Biz bu yönüyle konunun takipçisi olacağız. Yakından ilgileneceğiz. Yargıtay aşamasında da gerekli ne varsa yapacağız. İşçilerimiz haklı mücadelelerini bu şekilde kazandılar. İstedikleri bütün haklarını kazandık. Yaptıkları asıl iş olarak Çates’e kadrolu işçi olarak alınmalarına Yerel Mahkemece karar verildi.” diye konuştu.

“İŞE İADE EDİLMEMİZİ ÜMİT EDİYORUZ”

İşçi temsilcisi Okan Doğan İnce Avukat Kır’ın ardından yaptığı konuşmada, işe iade edilmelerini ümit ettiklerin ifade ederek, “Biz sevinçli miyiz değimliyiz bilmiyoruz. Bu işler buraya kadar geldi. Dava sürecini kazandık. Haklı olduğumuz yetkililere daha önceden söylemiştik. Bizi dinlemediler. Avukatımızın katkılarıyla davaya kazandık.  İnşallah bu mübarek ayda sesimizi duyarlar. Bir an önce işe iadeye almalarını ümit ediyoruz. Artık fazlada söyleyecek bir şeyimizde kalmadı. Davaya kazandık. Ekmek yediğimiz yere dava açmak zorunda kaldık. Bunu kim ister. Buna sebep olanlar inşallah bir gün bedelini öderler.” şeklinde konuştu. (Aykut KARA)