Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) Zonguldak il temsilcisi Muhammet Esim ve yönetim kurulu üyesi Şeniz Çimşir, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat'ı ziyaret etti.

Ziyarette taleplerini anlatan Esim, "Ziyaretimize neden olan haksızlığa dair size kısa birkaç teknik bilgi vermek istiyorum.  3 buçuk milyon kamu emekçisi ve bir o kadar emeklisinin mali ve sosyal haklarının düzenlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşmesinde, tüm kamu çalışanları ve emeklileri adına imza yetkisini kullanan MEMUR-SEN KONFEDERASYONU ve tüm çalışanların ve emeklilerin haklarını gözetmesi gereken T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hukuken skandal olarak tanımlanabilecek bir maddeye imza attı.

Taraflar sözleşmenin 23. maddesiyle bugüne kadar sendika ayrımı olmaksızın sendika üyesi tüm kamu çalışanlarının faydalanabildiği ve 3 ayda bir 135 TL olarak belirlenmiş “Toplu Sözleşme İkramiyesinin” Ocak 2022 itibariyle 3 ayda bir 400 TL'ye yükseltilmesine ve bugüne kadar sendika üyesi tüm kamu çalışanlarının faydalandığı ikramiyeden sadece örgütlendiği iş kolunda ki üye sayısı %1'in üzerinde kalan sendikalara üye olan kamu çalışanlarının yararlanabileceğini imza altına aldılar. Bu demek oluyor ki mesela kültür sanat iş kolunda 250 ve üzerinde üyesi olan herhangi bir sendikaya üye olan emekçiler bu ikramiyeden faydalanabilirken eğitim iş kolunda 12000 üyeye sahip bir sendika bile bu barajın altında kalacak ve üyeleri Ocak 2022'den itibaren 3 ayda bir 400 TL olarak belirlenen bu ikramiyeden faydalanamayacaktır.

Esasen maddi bir kazanım gibi sunulan bu düzenleme ile toplam üye sayıları 80 binin üzerinde olan 192 sendika, üyeleri bu ikramiyeden faydalanamayacağı için kapanmaya zorlanırken; görevleri gereği sendika üyesi olamayacak asker, polis, ceza infaz koruma memuru, hakim ve savcılar gibi bu ikramiyeden hiçbir zaman faydalanması mümkün olmayan 800 bini aşkın kamu çalışanı ile yine 3 milyon memur emeklisi gözlerden kaçırılmaya çalışılmaktadır.

Dahası an itibariyle herhangi bir sendikaya üye olmayan yaklaşık 1 milyon kamu çalışanı ise adeta zorla sendikalara üye olmaya zorlanmaktadır. Zira zaten yoksulluğa mahkum edilerek 1 kuruşa muhtaç hale getirilen memurlar sendikalara üye olmazlarsa ayda 70-80 TL civarına gelecek bu ikramiyeden faydalanamayacaklardır.

Teknik detaylarda daha fazla boğulmadan size konunun hukuki durumuna dairde birkaç bilgi vermek istiyorum.) Getirilen düzenleme T.C. Anayasasının 10, 13, 51 ve 53. Maddeleri ve 4688 sayılı kanunun 28 ve 31. Maddeleri ile ILO sözleşmelerine açıkça aykırıdır ve Anayasa Mahkemesi ve Danıştay 12 Nolu dairenin kamu otoritesinin dolaylı yollardan bile olsa herhangi bir sendikayı menfi veya müspet yönden etkileyecek düzenlemeler yapmasının demokrasinin çoğulculuk ilkesine, hukuk devleti ilkesine ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu dair emsal kararları bulunmaktadır.

Uygulanması planlanan %1 dayatmasının kabul edilmesi demek, ilkesel olarak kendini herhangi bir konfederasyona ait hissetmeyen ve bir kısmı bağımsız sendikalara üye olmayı tercih etmiş, büyükçe bir çoğunluğu da bile isteye sendikasız kalmış devlet memurlarının, değil de yöneticisinin ikbalini parlatmaya çalışan bazı sendikalara üye olmaya zorlanması demektir.

Aslında yapılmak istenen sendikal kısıtlamalar getirmekten çok daha ötedir. Kimisi 29 yıl önce kurulmuş kimisinin üye sayısı 10 binleri bulan tüm faaliyet ve organizasyonları yasal demokratik kitle örgütleri bu uygulamadan mağduriyet yaşayacaktır. İçlerinde kendilerine özgü sorunlara çözüm üretmek için bir araya gelmiş şehit yakınları, gaziler, engelliler, yurt çocukları, savunma ve güvenlik emekçileri ve benzeri dezavantajlı grupların oluşturduğu sendikal yapılar bu düzenleme neticesinde varlıklarını koruyamayacaktır. Dahası bu şartlar altında yeni bir sendika kurularak başarılı olunması engellenecek ve sendikal tekelleşme ortaya çıkacaktır.

Sonuç olarak örgütlenme hakkımız ve anayasal demokratik ilkelerin korunması için başlattığımız bu haklı mücadelemizde demokrasiyi ilke edinmiş tüm siyasi partilerimize bizlere destek olarak mücadelemizi yükseltmeleri için açık davette bulunuyoruz. Verilen mücadelenin sonuçları yalnızca bugünümüzü değil, çocuklarımıza bırakacağımız geleceği de etkileyeceği aşikardır. Şahsınız başta olmak üzere partinizin gecikmeksizin konuyu kamuoyu gündemine taşıyarak iş işten geçmeden destek vermesi bizler için olduğu kadar demokrasimiz için de elzemdir. Bizler meşru haklarımızı fiilen korumaya çalışırken sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Sosyal medya etkinliklerimiz ve basın açıklamalarımıza güçlü bir şekilde destek olmanızı beklerken yasama faaliyetleriniz kapsamında konunun takipçisi olmanızı umuyoruz" dedi.

CHP İl Başkanı Murat Pulat'da sendikanın taleplerine meclise taşıyacaklarını ifade etti.

(ŞEBNEM SAKA)