Zonguldak'ın biyolojik çeşitliliği ve kuş varlığı açısından heyecan verici bir gelişme yaşandı. Uzun yıllardır kentin kuş popülasyonu üzerine saha araştırmaları yürüten Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Filyos Beldesi'nde kent için bir ilke imza attı.
Üniversitede verdiği ornitoloji (kuş bilimi) dersi kapsamında öğrencileriyle Filyos Irmağı çevresinde gözlem yapmayı planlayan Prof. Dr. Sözen, sabahın erken saatlerinde sahaya indi. Irmak kenarında gözlem yaptığı esnada uçan bir baykuş fark eden Sözen, makinesiyle kuşu anlık olarak kaydetti. Yapılan detaylı incelemelerde türün Zonguldak'ta daha önce hiç kaydı bulunmayan "Kır Baykuşu" olduğu belirlendi.
Prof. Dr. Sözen: "10 Ekim İtibarıyla 320’nci Türü Belirledik"
Sürpriz karşılaşmanın kendisini oldukça heyecanlandırdığını belirten Prof. Dr. Mustafa Sözen, süreci şu sözlerle aktardı:
"Öğrencilerimizle Filyos'ta kuş gözlemi yapacaktık. Ben sabah çok erken saatte bölgeye gittim. Irmak kenarında gözlem yaparken bir baykuş önümden uçarak geçti. Fotoğraf makinem hazır olduğu için hemen görüntüsünü aldım. Fotoğrafı incelediğimde bunun kır baykuşu olduğunu gördüm. Daha önce Amasya'da fotoğraflamıştım ancak Zonguldak'ta hiç karşılaşmamıştım. Kentteki kuş gözlemcisi arkadaşlarımla fotoğrafı paylaşarak teyit aldım. Böylece 10 Ekim 2026 itibarıyla Zonguldak'ın 320'nci kuş türünü belirlemiş olduk."
2014’ten Bu Yana Tür Sayısı Artmaya Devam Ediyor
Zonguldak'taki kuş gözlem geçmişine de değinen Sözen, 2014 yılında yayımladıkları "Zonguldak Kuşları" kitabında tür sayısının 301 olduğunu, aradan geçen yıllarda kurdukları Karakuş Zonguldak Kuş Gözlem Topluluğu ve öğrencileriyle yapılan kararlı saha çalışmaları sayesinde bu sayının 320'ye ulaştığını kaydetti.
Göç Güzergâhının Sınırında Yer Alıyor
Kır baykuşunun Türkiye'de İstanbul Boğazı'ndan iç kesimlere uzanan hatta görüldüğünü, Zonguldak'ın ise bu göç rotasının sınırında yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Sözen, türün kentten seyrek geçmesi nedeniyle bugüne kadar kaydının alınamadığını ifade etti.
Filyos'ta çekilen tarihi fotoğraf, Türkiye’nin kuş haritasını tutan TRAKUS platformuna yüklendi; uluslararası e-Bird sistemine de eklenerek dünya literatüründeki yerini aldı.


