EN YAŞLI KAYAÇ GURUBU “DİRGİNE METAGRANİTLERİ” EN YAŞLI KAYAÇ GURUBU “DİRGİNE METAGRANİTLERİ”

İşte o yazı: 
Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde ve üç büyük tektonik levhanın (Avrasya, Afrika ve Arap levhaları) kesiştiği bir bölgede yer ülkemizde hemen hemen her gün insanların hissedebileceği şiddete depremler meydana geliyor. Bu nedenle deprem merkezine olan uzaklığa ve zemin durumuna bağlı olarak ülkemizdeki küçük, büyük tüm yerleşim yerleri de bu sarsıntılardan etkileniyor. Marmara Denizinde 23 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ile 15 Mayıs 2025 tarihinde Konya’nın Kulu ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem son günlerde sarsıntısını hissettiğimiz orta büyüklüklerdeki depremler. Neyse ki can ve mal kayıplarına yol açacak şiddette değillerdi.
Ülkemizde Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya aktif fay hatları üzerine kurulmuş şehirlerimizdir. Bu 18 kentimizin yanı sıra aktif fayların üzerine kurulmuş olan 110 ilçemiz bulunmaktadır.
İçinde yaşadığımız Zonguldak Taşkömürü Havzası da Paleozoyik'ten günümüze kadar, Hersiniyen ve Alpin olmak üzere başlıca iki büyük orojenezin (sıradağ oluşumu) etkisi altında kaldığından tektonik yapı yoğunluğu çok fazladır. Bölgemizdeki kayaçlarda tabaka içinde gelişen mikro ölçekte çatlak ve kırıklardan başlayarak birçok katmana ulaşan faylara ve yerkabuğunda izleri belirgin olarak görülen kıvrımlara kadar çok sayıda tektonik yapı bulunmaktadır. 
Zonguldak ilinin kurulduğu alan ve çevresinde çok sayıda fay olmasına karşın bunlar son iki milyon yıl içinde hareket etmediklerinden aktif olmayan faylar (ölü fay) veya deprem üretmeyen faylar olarak değerlendirilmektedirler. Bu durum bugüne kadar Zonguldak merkezli büyük depremlerin meydana gelmemesinin ana nedenini oluşturmaktadır. 
Aşağıda Zonguldak ili ve çevresindeki bölgelere göre en belirgin fayların isimleri verilmiştir;
Kozlu Bölgesi: Kuzey (Şimal) Fayı, Milopero Fayı, İncirharmanı Fayı, Damlar Fayı, Karadon Fayı, Midi Fayı.
Üzülmez Bölgesi:
K-G Doğrultulu Faylar: Alpin orojenezi sırasında oluşan Damlar fayı, Üzülmez fayı ve Hersiniyen Orojenezi sırasında oluşan Ömertarla fayı. 
b) D-B Doğrultulu Faylar: Alpin orojenezi sırasında oluşan Midi fayı, Karadon fayı, Adnanbey fayı, Boyacıoğlu fayı, 1 No.lu fay, Kuzey (Şimal) fayı. 
c) Çapraz (KD-GB ve KB-GD) Doğrultulu Faylar: Karamanyan fayı, Kerpiçlik fayı, Buşon, Transversal fayı, Taşbaca fayı ve Dilaver fayıdır. 
Karadon Bölgesi; Kuzey Fayı, 82 Fayı, Çatalağzı Fayı, Curoşoğlu Fayı, 1.No’lu Fay, Motris Fayı
Gelik Bölgesi:
Gelik Antiklinalinin kuzeyindeki faylar; K-10 Fayı, 
Gelik Antiklinalinin güneyindeki faylar; Bis Fayı, 2 No.’lu Fay, 3 No.’lu Fay, 4 No.’lu Fay
Bu fayların içinde Midi Fayı, Zonguldak bölgesinin en büyük fayıdır. Batıda güneybatı-kuzeydoğu doğrultulu olarak uzanan bu fay doğuda ise doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Kuzey bloku düşen normal fay (gravite fayı) niteliğindedir. Bu fay; Kozlu serisi damarları ile Kılıç Serisi damarlarını birbirinden ayırır. Kuzeye doğru 70° eğimli olan bu fay Kretase (Barremiyen) örtü birimlerinin çökelmesinden önce Hersiniyen Orojenezi sırasında oluşmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi