Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, orman köylüsünün yerinde kalkınmasını sağlamak ve yüksek katma değerli alternatif ürünleri teşvik etmek amacıyla Türkiye’de ilk kez salep yetiştiriciliğini ORKÖY kapsamına dahil etti.
Projenin ilk adımı, Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Kabaca köyünde atıldı. Pilot uygulama çerçevesinde 6 üreticiye, toplamda bin 200 kilogram salep yumrusu teslim edilerek üretime başlandı. Proje kapsamında her üreticiye 320 bin lirası faizsiz kredi, 80 bin lirası ise hibe olmak üzere toplam 400 bin liralık doğrudan finansman sağlandı. Üreticilerin tam kapasiteye geçmesiyle birlikte köy ekonomisine yılda 3 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.
"Yeter Ki Üretelim, Devletimiz Destek Veriyor"
Projeden faydalanan 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Gülsüm Köseoğlu, Türkiye’de ilk defa uygulanan bir projenin köylerinde başlamasından gurur duyduğunu belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'de ilk defa Zonguldak Devrek ilçesinde başlatılan ORKÖY projesinin Kabaca köyünde yapılmasından ve bu projenin içinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. ORKÖY projesi orman köylerimizin kalkınmasına çok ciddi destek sağlayacaktır. Devletimizin sunduğu bu imkanları değerlendirelim, yeter ki üretelim. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımıza ve Orman Genel Müdürümüze desteklerinden ötürü teşekkür ederiz."
"Orman Köylümüz Güçlü Olursa Yeşil Vatan da Güçlü Olur"
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Halil Oflu, ormancılık faaliyetlerini yalnızca orman varlığını korumakla sınırlı görmediklerini vurgulayarak kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekti:
"Orman köylümüzü üretimde güçlü tutmayı anlayışımızın ayrılmaz bir parçası kabul ediyoruz. Çünkü orman köylümüz güçlü olursa yeşil vatan da güçlü olur. ORKÖY desteklerini sadece bir finansman modeli olarak değil; emeğe, yerinde kalkınmaya ve kırsalda yaşamın sürdürülebilirliğine doğrudan katkı olarak görüyoruz."
Zonguldak’ta 131 Aileye 46 Milyon Lira Destek
Bölge genelinde yürütülen ORKÖY desteklemelerine ilişkin rakamları paylaşan Bölge Müdürü Oflu, "2026 yılında bölge müdürlüğümüz genelinde 315 ailemize toplam 121 milyon TL destek sağlamayı hedeflemekteyiz. Bugüne kadar 287 ailemize 114 milyon TL ulaştırdık. Zonguldak özelinde ise 154 ailemize 52 milyon TL planlamıştık; an itibarıyla 131 ailemize 46 milyon TL destek aktardık. Sosyal projelerde mantolama ve güneş enerjisi, ekonomik alanda ise arıcılıktan traktöre, kadın mikro kredilerinden salep yetiştiriciliğine kadar geniş bir yelpazede üreticimizin yanındayız" dedi.
"Doğadaki Salep Popülasyonu Korunacak"
Salep yetiştiriciliğinin doğayı koruma boyutuna da değinen Oflu, kontrollü tarım sayesinde doğadaki yabani salep popülasyonu üzerindeki söküm baskısının azalacağını ifade etti. Oflu, "Üretim modelinde elde edilen yumruların bir kısmı satılarak nakde dönüştürülecek, bir kısmı ise tohumluk olarak ayrılarak sürdürülebilirlik sağlanacak. Devrek Kabaca köyünde başlattığımız bu modelin tüm orman köylerimize örnek olmasını ve yaygınlaşmasını amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.




