Tüm Emekliler Derneği Zonguldak Şube Sekreteri Adnan Küçükvar, emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşullara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Küçükvar, emeklilik döneminin bir yandan huzur ve dinlenme süreci olarak görüldüğünü, diğer yandan ise artan hayat pahalılığı nedeniyle birçok kişi için ağır bir geçim mücadelesine dönüştüğünü ifade etti.

Emeklilerin çalışma hayatları boyunca biriktirdikleriyle rahat bir yaşam hayal ettiğini belirten Küçükvar, yüksek enflasyon, düşük maaşlar ve artan temel ihtiyaç giderlerinin bu hayali gölgelediğini söyledi. Barınma, gıda ve sağlık harcamalarındaki yükselişin emeklinin alım gücünü düşürdüğünü vurgulayan Küçükvar, sosyal hayattan kopuşun ve yalnızlık hissinin giderek arttığını kaydetti.

Açıklamada, düşük emekli maaşlarına ilişkin yapılan bazı değerlendirmelerin de emekliler üzerinde olumsuz etki oluşturduğu dile getirildi. Küçükvar, “Uzun yaşam süreleri gerekçe gösterilerek maaşların yetersizliğinin normalleştirilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Zonguldak'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu
Zonguldak'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu
İçeriği Görüntüle

Bayram ikramiyelerinin geçmiş yıllarda asgari ücrete oranla daha yüksek bir seviyede olduğuna dikkat çeken Küçükvar, bugün gelinen noktada ikramiyelerin asgari ücretle eşitlenmesi yerine farklı rakamların tartışılmasının emekliler açısından hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Ayrıca geçmişte yüzde 5-12 arasında ödenen ek ödemenin bugün yüzde 4 seviyesinde kaldığını, bunun da iyileştirilmesi gerektiğini savundu.

Asgari ücret ve açlık sınırının altında maaş alan emeklilerin sayısına işaret eden Küçükvar, bazı emeklilerin geçimlerini sağlayabilmek için ikinci bir işte çalışmak zorunda kaldığını, bunun da ciddi sosyal sorunlara yol açtığını ifade etti.

Emeklilerin “insanca yaşayabileceği” bir düzenleme talep ettiklerini dile getiren Küçükvar, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: Emekli taban maaşının en az açlık sınırı veya asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, intibak yasasının çıkarılması ve ek ödemelerin artırılması.

Küçükvar, emeklilerin yıllarca ödedikleri primlerin karşılığını huzurlu bir yaşam olarak almak istediklerini belirterek, yetkilileri kalıcı ve kapsayıcı düzenlemeler yapmaya davet etti.

Kaynak: Haber Merkezi