Yumurta kayalık benzetmesinin hatalı olması yanı sıra Zonguldak’ın imajını da zedelediğini söyleyen Baltaş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Aşağıda Zonguldak’ın jeolojik zenginlikleri olarak değerlendirilebilecek olan iri boyutlu kaya bloklarının fotoğrafları görülmektedir. Üst Kretase (145-66 milyon yıl) yaşlı yay volkanizması ürünü olan andezit ve bazaltik kayaç bloklarından oluşan söz konusu yapılar, Ereğli-Zonguldak karayolu üzerinde, Ereğli'den yaklaşık 20 km uzaklaşıldığında karayolunun kenarında bulunmaktadır. Söz konusu kayaç blokları, volkanizmaya eş zamanlı olarak gelişen sedimantasyon sürecinde yuvarlaklaşarak oluşmuşlardır. Yol yapım çalışmaları sırasında doğal olarak bulundukları alandan alınan kayaç blokları yol kenarında bir araya toplanmış şekilde konumlandırılmışlardır.


Eğer bilimsel verilere dayalı olarak bir çalışma yapılıyorsa sadece şekline bakarak bu blokların “Yumurta Kayalar” olarak isimlendirilmesi son derecede hatalıdır. Yapılan bu tanımlamayla halk bunları “dinozor yumurtası” olarak bile algılayabilir.
Eğer halka doğru ve bilimsel temeli olan bilgiler vererek bu blokları tanıtmak gerekiyorsa, volkanoloji (volkan bilimi) öne çıkarılarak tanımlama yapılmalıdır. Örnek vermek gerekirse “yeryüzüne ulaşan yüksek sıcaklıktaki magmadan kopan blokların, soğuma sürecinde bulundukları konumda dönme hareketleri yapmalarıyla yuvarlaklaşmış oldukları” gibi kolay anlaşılabilir cümlelerle tanımlama yapılabilir.
Ülkemizdeki jeolojik amaçlı ilk araştırmaların kömürün bulunmasıyla birlikte bölgemizde yapıldığı değerlendirildiğinde ve halen de yapılmakta olan jeolojik çalışmalara rağmen, yapılan bu tanımlama hatalı olmasının yanı sıra Zonguldak’ın imajına da zarar vermektedir.”

Bugün devrim yaptık! Bugün devrim yaptık!