Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya. Hükümet mutfaktaki yangını kabul etmese de, vatandaş artık ayın sonunu getiremiyor. Yağmur gibi gelen zam haberleri piyasaları stokçulara teslim ediyor. Sosyal medyada milyonlarca izlenen videolarda halk ayçiçek yağı alabilmek için adeta birbirini eziyor. Esnaf ise vitrindeki malını yerine koyamama endişesiyle zam üstüne zam yapıyor. Şubat ayında asgari ücrete gelen zam mum gibi eriyor. 


AKARYAKITA TARİHİ ZAM

Akaryakıta art arda gelen zamlarla benzin ve motorinin litresi 20 liraya çıktı. Sektör kaynaklarına göre dün gece motorine 1 lira 44 kuruş, benzine ise 57 kuruş zam geldi. Bu akşam ise motorine 2.34 kuruş, benzine  1.12 kuruş zam geleceği belirtiliyor. Zonguldak'ta bugün benzin 19.35, mazot 21.31'den satılacak. 
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 140 dolar seviyesini aşan brent petrol, son 12 yılın zirvesine çıktı. Cuma gününe kadar akaryakıtın 25 lira bandını geçmesi bekleniyor. 

270 GRAM EKMEK 4 LİRA OLUYOR

Halkın Sesi'ne konuşan Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşgun, önümüzdeki günlerde 230 gramı 3 liraya satılan ekmeğin 270 gram olarak 4 liradan satılacağını söyledi. Zonguldak için belirlenen zamlı tarife Bakanlık tarafından onaylanınca yürürlüğe girecek. Şanal ekmek fırını sahibi Şenol Şanal,   dün itibariyle 50 kiloluk bir çuval unun 410 lira olduğunu, bu şartlarda birçok fırının kapatmak yakında kapanacağını, fabrikaların fiyat vermediğini söyledi. 

STOKÇULARA GÜN DOĞDU

Ayçiçek yağıyla başlayan kaos devam ediyor. Ukrayna ve Rusya'dan yılda 890 bin ton ayçiçek yağı ithal eden Türkiye'de Ankara'daki büyük toptancılar fiyat vermiyor. Marketler krizi fırsata çevirdi. Zam zincirleme olarak diğer ürünlere de yansıyor. Zincir marketler yağ stoklarını depoda tutuyor. Bazı marketler birden fazla ürün satmıyor. 

DOLMUŞ 6 LİRA OLUYOR

Zonguldak Şoförler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar,  taksi, dolmuş ve kamyon esnafının zam taleplerini şimdilik beklettiklerini belirterek, "Son gelen akaryakıt zammından sonra 5 lira olan dolmuş parası bile artık kurtarmıyor. Vatandaşın zamlı maaşı eridi. Nereye kadar idare edebileceğimizi bilmiyorum. Yorum yapacak durumda değiliz. Görüntü itibariyle durum iç açıcı değil. Ama böyle giderse dolmuş zammı kaçınılmaz olur" dedi.