Eğitim Sen’den Rektör Özer’e eleştiri

 

“Rektörlüğün ÜniAk’a mensup bir grubun üniversitedeki eylemlerine sessiz kalması düşündürücüdür”

 

Eğitim sen Zonguldak Şubesi Yürütme Kurulu yazılı bir basın açıklaması yaparak BEÜ’de meydana gelen bir olaya karşı rektörlüğün sessiz kalmasını eleştirdi. Bu konuda sendika şubesinden yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

 

Bir bilim insanı Nobel ödülü kazandığında özellikle kendi yurttaşları sevinir, övünç duyarlar. Bu tertemiz bir insani duygudur ve olağandır. Ancak bilim insanı kendi ülkesinde değil onlarca yıl önce göç ettiği başka bir ülkenin üniversitesinin sunduğu olanaklarla ödüle layık görüldüyse sevinç mahcubiyete bürünür, coşkusu kaybolur gider. Ancak birçoğumuz dünyanın ayakta alkışladığı bu değeri biz ülkemizde neden yetiştiremedik diye sorgulasa da yanıt bellidir. Ah o üniversiteler. Hani çocuklarımızı kapısından içeri öğrencisi olarak girsin diye bir yarış atı misali hazırladığımız üniversiteler.

 

Bilimsel gelişme üniversiteler ile olur. Üniversiteler başta bilim olmak üzere sanat konusunda özgür düşünen bireylerin uğraşları ile onların yarattıkları düşünce ile gelişir ve ülkenin ve insanlığın gelişimine katkı sağlar.

 

24 Mart Perşembe günü Ulusal anlamda 6’ncı, Bülent Ecevit Üniversitesinde ise 2’ncisinin düzenlendiği Uluslar arası Gençlik Filmleri Festivalinde ÜniAk diye bilinen bir gurup film gösterimi ve sonrasında verilen arada çevrede bulunanları tahrik ederek provokasyon yaratmaya çalışmışlardır. Etkinliği izlemeye gelenlerin tepkisi üzerine geldikleri gibi gitseler de ucube olarak nitelenen heykel sanatının içine tükürenlerin revaçta olduğu bir ülkede elbette saray soytarıları da kültürel bir etkinlik olan sinemadan ne anladıklarını ortaya koyma adına kendilerine verilen görevi yerine getirmek ya da durumdan vazife çıkararak saraya yakışır bir soytarı olmanın dayanılmaz hafifliği içinde davranmışlardır.   

 

Benzer davranış 23 Mart tarihinde Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz'ın siluetinin silinmesi ile olmuş, Ali İsmail Korkmaz’ın arkadaşlarının saldırganları teşhir etmesiyle eylemin ÜniAk’lı gurup tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır.

 

Bir merkezden verildiği belli olan saldırı emirlerinin, bilim ve sanatın yuvası olması gereken üniversitelerde özellikle Bülent Ecevit Üniversitesinde olması kentimiz adına utanç verici bir durumdur.  Bu güne kadar öğrencilerine neredeyse “kaldırımın solundan yürüdün, kalbiniz neden vücudunuzun solunda” gerekçelerle soruşturma açan,  cezalar veren rektörlüğün, sinema izlemeye gelen insanları tehdit eden ve davranışları ile Bülent Ecevit Üniversitesine gölge düşürenlerle ilgili sessiz kalması oldukça manidardır.

 

Biz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde bilim ve sanatın gelişmesi için çaba gösteren öğrencilere her türlü olanağın sağlanması için gereğinin yapılacağına inanmak istiyoruz.