Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak her yıl 24 Temmuz, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanmaktadır.

Demokrasinin temel koşullarından biri hiç şüphesiz basın özgürlüğüdür. İletişimin en güçlü kanallarından olan basın; toplumun gerçekleri öğrenmesi, olayları tartışabilmesi ve düşüncelerinin duyurulmasının yanı sıra, yerine getirdiği kamu göreviyle bireylerin bölge, ülke ve dünya sorunlarıyla ilgili düşüncelerini duyurarak kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlamakta, halkın yönetimi denetleyebilmesinde etkin bir araç rolü üstlenmektedir.

Tüm bunları layıkıyla yerine getirebilmek için basının tam anlamıyla özgür olması gerekliliği de ortadadır. Olaylara tarafsız, objektif gözle bakabilen özgür basın her anlamda ülkemizin ve bölgemizin geleceğine katkıda bulunabileceği gibi demokrasimizin daha sağlıklı işlemesine de yardımcı olacaktır.

Bu düşünceler doğrultusunda çok önemli bir kamu görevi üstlenen basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlar, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar dilerim.