Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kaçak ocaklarla ilgili olarak, hiçbir mühendislik hizmetlerinin olmadığı, iş güvenliğinin sağlanmadığı, tedbirlerin alınmadığı kaçak ocaklarda, bölge insanının göz göre göre ölüme gittiğini söyledi.
En son yaşanan olayda Kırat mevkiindeki kaçak ocakta üç maden işçisinin gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiğini hatırlatan Alabaş, yetkilileri uyardı. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Geçtiğimiz günlerde kaçak ocakta üç arkadaşımız hayatını kaybetti. Kaçak ocağın daha 15 gün önce üretime kapatılmış olmasına rağmen gerekli denetimlerin sağlanmaması sonucu orada yeniden madenci kardeşlerimizin oraya girme teşebbüsünde bulunması neticesinde üç arkadaşımız boğularak hayatını kaybetti. Biz, GMİS olarak defalarca uyarılarda bulunduk. Madenciliğin, dünyanın en zor mesleği olduğunu, projeli, mühendislik hizmetleri alınarak, iş güvenliği tedbirleri alınarak yürütüldüğünde ancak sağlıklı bir madencilik faaliyetinden söz edileceğini defalarca söylemiştik. Ama maalesef gerek denetimlerin yeterince sağlanmaması, gerekse kaçak maden ocaklarının halen bölgemizde kömür pazarlayabilmesi neticesinde bu tür acı olaylar yaşanmaya devam ediyor.” dedi.

SAYILARINI BİLMEK MÜMKÜN DEĞİL

Köstebek yuvası sayılan kaçak ocaklarda insanların düşük maaşlarla göz göre göre ölüme sürüklenmesini istemediklerini ifade eden Alabaş, “Biz bir kez daha yetkilileri uyarıyoruz. Yasa çıkarmakla bütün sorunu çözmüyorsunuz. Yeterince denetimi sağlayamadığımız ve gerekli insanımızın işsizliğini de kullanarak bölge insanının, madenciliğin göz göre göre ölüme sürüklenmesine artık müsaade etmeyin. Biz maden ocağı bile sayılamayacak, köstebek yuvası sayılan yerlerde işsizliğimizi kullanarak, çok düşük maaşla, göz göre göre ölüme sürüklenmek istemiyoruz. Denetimlerin arttırılmasını istiyoruz” diye konuştu. Kömür havzasındaki kaçak ocakların sayısının ve çalışan sayısının bilinmesinin mümkün olmadığını söyleyen Alabaş, “Bölgemizdeki kaçak ocakların sayısını ve çalışan sayısını bilmek mümkün değil. Sendika olarak bizim yapabileceğimiz yegane şey o arkadaşlarımızın uyarılmasını sağlamak. Bizim denetim yetkimiz yok. Ocakları kapatma yetkimiz yok. Çalışanları üye yapma durumumuz yok. Çünkü adı üstünde, kaçak ocak. Nerede olduğu belli değil. Şirket yok, ancak bizim sendika olarak yetkilileri uyarmak, kaçak ocaklarda çalışan arkadaşlarımızın bilinçlendirilmesini sağlamak olabilir. Bununla ilgili biz gerek teknik elemanlarımız, gerek yönetimimiz, gerekse şubeci arkadaşlarımız bu çalışmaları sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, son 16 yılda kaçak ocaklarda 89 madenci hayatını kaybetti.(İHA)