BİNAMI BELEDİYE YIKTI

BELEDİYE YÜZÜNDEN BENİMLE DALGA GEÇİYORLAR

Zonguldak’ta kentsel dönüşüm projesi uygulanacak şeklinde bilgilendirme yanlışlığı yaşayan vatandaşlar, sorularına cevap bulamayınca salonu terk ettiler.  Çarşının en işlek yerinde bulunan binayı belediyenin ihmali yüzünden yıkılınca, kentsel dönüşümden faydalanamadığını iddia eden vatandaş, “Binamı belediye yıktı. Benimle dalga geçiyorlar” diyerek sorununu dile getirdi.

Zonguldak Belediyesi tarafından  “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde; kentsel dönüşüm uygulamalarını ve 6306 sayılı Kanun’u konu edinen Bölgesel Bilgilendirme Toplantısı geniş katılım ile Zonguldak Belediye Nikah Salonu’nda yapıldı.

KENTTE KALİTEYİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, proje hakkında bilgi verdi. Zonguldak’ın sorunlarının çözüm yollarını masaya yatırdıklarını belirten Akdemir, “Zonguldak’ta imar ıslah konusunda yetersiz olan bilgileri hocalarımızdan öğrendik. Kentlerin dinamikle büyümesi kent sakinlerinin yaşam kalitesini geliştirmek öncelikle bizim temel anlayışımızdır. Deneyimli arkadaşlarımızla ortak çalışma ile bu sorunu çözmek istiyoruz. Gerekli çalışmaları Ankara’da yaptık. İnşallah kısa bir süre içerisinde neticeye ulaşacağız” dedi. Harita Mühendisi Engin Koca Eren, Kentsel Dönüşüm yasası hakkında bilgi vererek, yasanın 1950 yılından bu yana var olduğunu vurguladı.

AFET KANUNU ANLATILDI

Programda, çevre ve şehircilik uzmanları tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanun kapsamında riskli yapılara ve alanlara ilişkin uygulamalar, planlama ve uygulama süreçleri ve finansman yöntemleri hakkında sunumlar yapıldı.  Şehir ve Bölge Plancısı Harita Mühendisi Sinan Özcan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, 31.05.2012 tarihli ve 28309 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, kanunda öngörülen yönetmelikler çıkarılmış; belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da kanunun uygulamasına başlandığını söyledi. Özcan TOKİ uygulamalarına yönelik genel bilgilendirme sunuşu da gerçekleştirdi.

VATANDAŞLAR SALONU TERK ETTİ

AND Mühendislik Harita İmar Planlama ve İnşaat Mühendisliği tarafından İbrahim Varol tarafından Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılan bölgesel kentsel dönüşüm çalışmaları anlatıldığı esnada salondan Zonguldak’la ilgili bilgilendirmenin ne zaman yapılacağı şeklinde sesler yükseldi. Şehir ve Bölge Plancısı Harita Mühendisi Sinan Özcan,  toplantının bölgesel bilgilendirme toplantısı olduğunu ve Zonguldak’la ilgili kentsel dönüşüm için bir çalışma başlatılmadığını söylemesi üzerine bazı vatandaşlar salonu terk etti.  Harita Mühendisi Engin Koca Eren de katılımcılara yönelik yaptığı konuşmasında,  Karabük, Konya ve Düzce gibi illerde uygulanan kentsel dönüşüm projesini Zonguldak’ta da uygulamak istediklerini belirterek, toplantının bu amaçlı yapıldığını söyledi.

BENİMLE DALGA GEÇİYORLAR

Bilgilendirme toplantısının ardından soru cevap bölümüne geçildi. 30 Ağustos 2013’de Zonguldak'ın en işlek noktası Gazipaşa Caddesi'nde bulunan ve çöken 4 katlı pide salonunun yerinin kendisine ait olduğunu söyleyen İbrahim Çetin Acar adlı vatandaş, kentsel dönüşüm projesinden faydalanamadığını ve bunun için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenmek istedi.  Çarşının en işlet bölgesinde yerinin boş durduğunu belirten Acar, “ Benim binam çökmeden önce kentsel dönüşümden faydalanmak istedim. Belediye oturulabilir izni verdi.  Benim binam duruyordu. Belediye yıktı. Çökünce yer boş kaldı. Kentsel dönüşümden faydalanmak istiyorum. Belediye yüzünden benimle dalga geçiyorlar” şeklinde konuştu. Daha sonra toplantı salonda da katılımın azlığı nedeniyle bitirildi.

Haber: Nermin AKKAYA