‘’ Bizim zamanımızda psikoloji mi vardı, bak biz de büyüdük işte? Ne çok abartıyorsunuz, bizler psikolog, pedagog eşliğinde mi büyüdük? ‘’ Meslek hayatında sıklıkla karşılaştığım belki sitem, belki de bir mantık arayışı içinde sorulan sorular…
     Artık çok mu abartılıyor psikoloji alanı, çocuk yetiştirme konusu?
     Aslına bakılırsa, görecelidir cevabı, kişiden kişiye değişir. Hassas da bir konudur.
     İşin aslı ise,  çocuğu çağın gerekliliklerine uygun olarak yetiştirmenin gerekliliğidir.
      Bizler psikolog eşliğinde mi büyüdük?  Evet, öyle olmadı ama olsaydı, belki toplumda, şuan sorunlarını daha kolay çözen bireylerin sayısı daha fazla olabilirdi, belki insanlar öfkelerini kontrol etmekte bu kadar zorlanmayabilirlerdi, belki evlilik gibi önemli bir kararı alırken çok daha iyi düşünürlerdi, belki gerçekten mutlu oldukları bir işle meşgul olurladı…   
   Bu bir gerçek, çocukluğunda yaşadığın ruhsal sorunlar ciddiye alınsaydı yada alınabilseydi herşey çok başka olabilirdi.  
     Tüm çabamızı bir tek cümleyle Epictetus özetliyor aslında, ‘’Bir insanın anavatanı çocukluğudur.’’
      Bir de işin şu boyutu var ki, psikolog eşliğinde büyümeyen bireyler, teknoloji çağında çocuk yetiştiriyorlar… herşeyin çok hızlı değiştiği,  yetişkinlerin bile ayak uydurmakta çoğu zaman güçlük çektiği, hiç birşeyin eskisi gibi olmadığı  bir çağda çocuk yetiştirmek… fazlasıyla kaotik, fazlasıyla zor.
      Biz, artık çok iyi biliyoruz ki, çocukluk dönemi, kişinin tüm hayatını etkileyebilir. Şimdi bunun farkında olan insanlar çocukları için çabalıyorsa bunu çok da yadırgamamak gerekir.
    ***
    Kurban bayramına sayılı günler kala anne-babaların aklını karıştıran sorular tekrar gün yüzüne çıkıyor…Çocuğuma kurban bayramını nasıl anlatmalıyım? Çocuğum bana hayvan kesmekle ilgili sorular sorduğunda nasıl yanıtlamalıyım?
    Çocuklara Kurban Bayramı Nasıl Anlatılmalı, Nelere Dikkat Edilmeli?
     Çocuklara  kurban bayramını, direkt hayvan kesmek olarak anlatmak yerine, öncelikle bayramların sosyal ve manevi yönünün üzerinde durmakta fayda var. Bayramların, paylaşma, yardımlaşma, hediyeleşme, dayanışma, bayramlaşma, aile-akraba ziyaretleri dolayısıyla sosyal ilişkileri güçlendiren yönleri anlatılmalı. En önemlisi kurban bayramının, ekonomik gücü yetersiz olan insanlara yardımda bulunma durumunun üzerinde durulmalı.
    Kurban kesimi ise, en çok dikkat edilmesi gereken husus. Çocuğumuz bu konuyla ilgili soru sorduğunda, öncelikle, onun bu konu hakkında neler bildiğini sormalıyız. Eğer sorularına o an cevap veremeyeceğimizi düşünüyorsak, ‘’bu konuda seni yanlış bilgilendirmek istemiyorum, biraz araştırıp sana anlatacağım’’ diyerek zaman kazanabilir ve çocuğunuzun yaşına uygun bir şekilde açıklama yapabilirsiniz. Bu durumu bir kaçış olarak değerlendirmemeli, çünkü çocuğunuz bu konuyu siz yanıtlamasanızda başka kaynaklar aracılığıyla öğrenmeye çalışacaktır ve yanlış bilgiler edinebilir.
       Çocukların, kurbanlık hayvanı satın almaya gitmeleri, ardından hayvanı beslemeleri de doğru değildir. Bu sürecin ardından, hayvanın kesimi çocukları olumsuz etkileyebilir. Bunun yanısıra, çocukların özellikle ergenlik döneminden önce kurban kesimini izlemeleri, travma yaşamalarına sebep olabilir. Hassas yapıya sahip bir çocuğun ergenlik döneminde de olsa bu görüntüleri izlemesi doğru olmayabilir. Yine bu konuda aileler çocuklarının duygusal durumlarına bakarak karar verebilirler. Bunun yanısıra, bayram sürecinde çocuklara haberleri de izletmemekte fayda var,  hayvan kesimleriyle ilgili görüntüler çocukları olumsuz etkileyebilir. Her çocuğun, bu durumlardan etkilenme durumu, verdiği tepkiler farklılık gösterebilir. Ailelerin dikkatli olması bu anlamda önemlidir.
      Yine de, her türlü önleminize rağmen çocuğunuz bu süreçlere şahit olduysa ve etkilendiğini düşünüyorsanz; bunun yanısıra et yememe, alt ıslatma, uyuyamama, içe kapanma, gece korkuları, kabus gibi sorunlar da yaşamaya başladıysa, böyle bir durumda bir uzman desteğine başvurmanızı öneririm.
    Çocuklarınıza, bayramları keyifle anımsatacak, güzel anılar bırakamanız temennisiyle, iyi bayramlar dilerim…
 
Sevgiler;
Sultan UNCU    
[email protected]