Muharrem Akdemir’den, Özcan Ulupınar’a ziyaret Muharrem Akdemir’den, Özcan Ulupınar’a ziyaret

Kurulduğu günden buyana kalitesinden ve tadından ödün vermeyen Tarihi özellikle İlçe dışında gelenlerin ve gurbetçilerin ilgi odağı oluyor. Kendine has özelliği bulunan Devrek simidi nasıl ve ne şekilde yapıldığının sırrı da açıklandı. 


Zonguldak ili Devrek ilçesinde 112 yıllık tarihi fırınlarda odun ateşinde pişen Devrek simidine, il genelinden olduğu kadar çevre illerden gelen vatandaşlar da yoğun ilgi göstermektedir. Tarihi Devrek Simit Fırını üzerindeki tarih 1912'yi göstermekle birlikte, Devrek Simidi'nin tarihi 1800'lü yılların başlarına dayanır. Dut pekmezinden yapılan bu simitlerin özelliği, normal simide göre biraz daha kalın ve açık renkli olmasıdır. Bunun yanında doyurucu bir damak lezzeti vardır. Devrek halkı, bu ürünlerin karakteristik özelliklerinin korunarak üretimlerine devam etmesini, aynı zamanda bu kültür mirasımıza sahip çıkmasını bilmiştir. Şimdi bize düşen bu lezzete ortak olmak.
Devrek Simidi Tarifi:
Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık su, 1/2 yemek kaşığı toz şeker, 1/2 yemek kaşığı tuz, 1 paket kuru maya,
1/2 çay bardağından biraz fazla çiçek yağı, 4 su bardağı un
Simit Sosu İçin:
200 gr susam, dut pekmezi
Hazırlanışı:
1 su bardağı ılık su, şeker, tuz ve mayayı yoğurma kabınına döküp karıştıralım. Mayalı karışıma 2 su bardağı unu ekleyerek bir süre yoğuralım. Kalan yarım bardak suyu ekleyerek, 2 su bardağı unu ve sıvı yağ ile beraber  yoğurmaya devam edelim. Hamuru iyice yoğurmak, pürüzsüz bir hamur elde etmek için çok önemlidir. Hamur kıvama ulaştıktan sonra dinlenmeye bırakalım.
Üzerini kaplayacağımız susamı orta hararetli ateşte tahta kaşıkla her yeri eşit şekilde kavrulmasına özen göstererek kavuralım. Bu süre 20-25 dk kadar sürebilir ama dilerseniz kavrulmuş simit susamı satın alarak bu işlemi uygulayabilirsiniz.
Dinlenmeye bıraktığımız hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler alarak (bu hamurdan sokak simidi büyüklüğü için 7-8 adet kadar beze çıkmalı) yuvarlayalım. Bezelerden 50-60 cm'lik fitiller yaptığımızda fitilin tam ortasından eşit bir şekilde kıvırıp bir birine dolandıralım. Aynı bir urgan şeklinde kalın bir halat gibi duracaktır. Her iki ucu bir birine birleştirip halka olarak simit şekli verip, birleşim yerlerini birbirine ekleyerek elimiz ile şekillendirelim.
Bir tencerede kaynayan dut pekmezinin içine hazırladığınız halkaları atıp, tencereye attığınız simitlerin tencerenin üstüne çıkmasını bekleyelim.
Daha sonra haşlanan bu simitleri büyük bir tabak içinde susamlayarak, susamlanan bu simitleri önceden 200 derecede ısıtılan fırında pişirerek servis edelim.

HABER MERKEZİ