Zonguldak Maden Mühendisleri Odası’na tahsis edilen lokal TTK Genel Müdürlüğü’ne tahakkuk edecek vergi borçlarına karşılık olarak hazineye satılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, satışın TTK Taşınmaz Belirleme ve Değerleme Komisyonu’nca uygun bulunduğunu, ancak satış tescil işleminin tamamlanmadığını bildirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak Maden Mühendisleri Odası’nın kullandığı binanın Hazine devredilmesine ilişkin iddiaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sormuştu.

Ünal Demirtaş’ın TBMM Başkanlığına sunduğu önergesine Bakan Dönmez; “Mülkiyeti Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve Maden Mühendisleri Odasına tahsis edilen lokalin; Zonguldak Merkez Kıyı Düzenlemesi kapsamında İl Özel İdaresi’ne devredilmesi için TTK ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında müzakereler yürütülmüş ve bu müzakereler sonucunda bahse konu taşınmazın 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında TTK Genel Müdürlüğü’ne tahakkuk edecek vergi borçlarına karşılık Hazineye satışı TTK Taşınmaz Belirleme ve Değerleme Komisyonu tarafından uygun görülmüş olup, satış tescil işlemi henüz tamamlanmamıştır” şeklinde yanıt verdi.

DEMİRTAŞ: “MEVCUT HALİ İLE KORUNMALI”

CHP Milletvekili Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın verdiği yanıtı değerlendirirken şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait olan ve şu anda Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından kullanılan bina 115 yıllık geçmişi ve Zonguldak’ın endüstriyel tarihine tanıklık etmesi ile Zonguldak açısından önemi büyük olan bir binadır. Böyle bir mirasın TTK’nın tahakkuk edecek vergi borçları karşılığında Hazineye satılması çok yanlış bir karardır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacı karşısında TTK gibi kurumları korumalı, kapasitelerini arttırmak için çabalamalı ve bu kurumlara sahip çıkmalıdır.Bunun yanında Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından kullanılan bu tarihi bina, Zonguldak’ın sosyal ve kültürel yaşamına damgasını vurmuş olan bir binadır. Çok sayıda etkinlik ve toplantının yapıldığı bina Zonguldak’ın kimliğini tanımlayan ve hafızasını oluşturan bir yapıdır. Bu tarihi bina, konumu, mimarı özellikleri ile Zonguldak’ın hafızasına yerleşmiştir. Henüz satış tescil işlemi tamamlanmayan bu satış kararından dönülmeli, Zonguldak ile özdeşleşen bu bina mevcut hali ile korunmalıdır”